Nejhezčí květina?

9:10

Ta darovaná.
A nejlépe v květináči, kdy při správné péči bude dárkem na několik desítek let.
U nás na zahradě nový přírůstek (dárek): stromková fuchsie.
Paní v obchodě sice říkala, že na péči je velmi nenáročná, ale já se dočetla, že taková legrace to zase není.


Přestože fuchsie patří k nejznámějším balkonovým rostlinám, není péče o ně nijak jednoduchou záležitostí. Aby vám dělaly radost, je třeba dodržet alespoň základní pravidla pěstování.

Světlo: Vyžaduje světlé stanoviště bez přímého slunce. Daří se jí i v polostínu.
Teplota: Přezimuje při teplotě 4 – 10 ° C.
Voda: V létě pravidelně zaléváme, substrát nesmínikdy zcela vyschnout. V zimě slabě.
Vlhkost: Během růstu rostlině svědčí mlžení listů.
Hnojení: Hnojíme vydatně; v období tvorby poupat fosforečnými hnojivy, 3 týdny po přesazování dusíkatými hnojivy. Používáme střídavě Kristalon, Floran, Cererit… Pozor na koncentraci, příliš silný koncentrát by mohl popálit listy.
Množeni: Množí se snadno řízkováním na jaře nebo v létě. Řízky nastříháme, napícháme do truhlíků s vlhkým substrátem a zakryjeme fólií. Pozor na přelití a na přesychání. Pro zakořenění je vhodná teplota 15 – 25 ° C. Zakoření asi za 3 týdny.
Přesazování: Přesazujeme každý rok na jaře po přezimování. Starší exempláře přesazujeme každé 2 roky.
Zemina: humózní substrát
Problémy: Pokud se stane, že poupata opadávají, problém je v zálivce, která je buď nedostatečná nebo naopak příliš hojná. Další možnou příčinou je nedostatek světla anebo náhlá změna, se kterou se rostlina nedokáže vypořádat (přenesení nebo otočení květináče).
Škůdci: Příliš teplý a suchý vzduch může přinést svilušky a molice. Proti těmto škůdcům používáme Talstar a Mospilan.
Tip: Pokud budeme pravidelně odstraňovat již odkvetlé květy, podpoříme jejich novou tvorbu.

V období vegetace vyžadují fuchsie vydatnou zálivku a vlhčí vzduch. Dojde-li k vysychání kořenového balu nebo k přehřívání, shazují listy i květy. Rostliny ovšem nepřelévejte, čím je teplota nižší, tím déle vydrží substrát vlhký. V přemokřeném substrátu snadno uhnijí, proto dbejte, aby v podmiskách nebo obalech nezůstala po zalití stát voda.


Doufám, že se jí u nás bude líbit, protože já se do ní  zamilovala a určitě nezůstane jen u jedné.

Hezký den Vám všem.
















2 komentářů

  1. Marti fuchsie je opravdu nenáročná kytička..pěstuji je několik let a velmi se jim daří.Když už jsou staré nevzhledné,jednoduše je ostříhám a namnožím si nové.letos mám asi 20 nových rostlinek a přes léto se rozrostou a budou krásně kvést.Ať se kytičce u Tebe daří,krásný den...Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. Martinko, držím palečky, ať se jí u tebe daří !!!! Marki

    PS: Rady k té tvé magnólii:
    Martinko, to je zvláštní, magnolie teoreticky netrpí žádnými chorobami ani škůdci.
    Pokud má jakoby nažloutlé, uvadlé listy (chlorózu), tak to je způsobeno nedostatkem železa v půdě, což se stává, když máš hodně vápenitou půdu. Dříve se na to používala zelená skalice, dneska existují hnojiva pro pro kvetoucí okrasné dřeviny. Aplikuje se ve 14.denních intervalech přímo na list až do jejich zazelenání .... v rozprašovači nebo poléváním listů konví. Postřik bys měla aplikovat večer, sluníčko spolu s hnojivem není dobrá kombinace. Taky se to může stát pokud jsi jí zasadila doprostřed trávníku, který jsi dříve něčím pohnojila .... hnojivo na trávníky nemá ráda.

    Na internetu jsem našla i postřiky proti škůdcům, jsou to Champion 50 WP nebo Kuprikol 50 k postřiku, to by mělo zabrat na ty "okusovače". Držím palečky !!!! Někdy si příroda pomůže i sama, nevzdávej to ..... Marki

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více