Když nemáte peníze

9:24

Nedávno jsem četla rozhovor s J. Duškem o penězích. O představě peněz. Když je máte, je to vlastně velmi snadné. Prostě je vyměníte za zboží. Leckdy za zboží, které doopravdy nepotřebujete. Pouze je chcete, třeba proto, že ho má někdo jiný. Ale když je nemáte, otevírá se vám skvělá příležitost. Jednak udělat rozdíl mezí tím co potřebuji, co chci, co by byla zbytečnost. Ale taky mnoho věcí si prostě vyrobit sami. Má neustálá potřeba květináčů nás přivedla na myšlenku zkusit betonový květináč. Pak betonové mísy, betonové šperky. A věřte, že pocit z hotového výrobku je kolikrát lepší než když vám přijde hotový produkt v krabici.


Nebo se mi vždycky líbila skříň s patinou ve francouzském stylu. Ale ty ceny. Tak jsem za 50 Kč! koupila na aukru skříň, společně jsme ji obrousili, natřeli a napatinovali. Hotovo dvacet. A máme z ní fakt radost. Baví mě to vymýšlení jak se vyhnout drahým nákupům a společnými silami si to vyrobit doma. Třeba jako naše konferenční stolky. Návod na konferenční stolky najdete zde

Proto mi článek s J. Duškem přišel vhod, část je tu:

Peníze vznikly tak, že jsem napsal papír, na kterém jsem potvrdil, že vám za něco dlužím třeba kilo zlata. Vy jste tenhle papír vzala, šla do záložny a oni vám za něj dali to kilo zlata. Tím pádem byl ten dluh, který vám vznikl, krytý jasně stanoveným váhovým množstvím konkrétního drahého kovu. Dneska je jakoby krytý jiným dluhem. Je za ním nic. Dluh kryje dluh a takový systém může fungovat jen tehdy, když mu všichni věří. Jakmile v tento systém lidé věřit přestanou a rozkolísává se, začne se sesypávat zevnitř. Přesně toho jsme všichni právě
svědkem, říká se tomu světová finanční krize. Jde o psychickou záležitost. Kdyby to tak bylo, tak člověk nemá motivaci pracovat.

Proč?
Protože přece lidé chodí do práce, aby ty peníze vydělali. To je právě jedna z nejsilnějších domněnek. Jakmile budou chodit do práce, aby vydělali peníze, tak jsou na cestě do pekla. Jakmile děláte něco ABY, tak už neděláte to, co děláte, ale děláte to ABY. Pak už to neděláte proto, že vás to baví, máte to ráda a naplňuje vás to, a peníze, které jsou s tím spojené, jsou jenom ta hra. Když to děláte jen proto, abyste vydělala peníze, tak jste v té známé pohádce o čertovi.
Musíte přece někde bydlet a nějak platit složenky, ne?
Tahle planeta je postavená na tom, že tu všechno je. Člověk se narodí a planeta má pro něj všechno kompletně připravené. Ví to každé zvíře a každý hmyz. Ti nepotřebují peníze -na co? Normálně žijou. To my lidi hrajeme virtuální hru, že si všechno musíme koupit.

Jak podle vás můžou každodenní lidé vypadnout z té hry?
Nemusí z ní vypadnout. Stačí, když si uvědomí, že to není život, ale hra. Stačí si uvědomit, že ve skutečnosti nemůžou nikdy nic vlastnit. Je to jen dohoda mezi lidmi. V okamžiku smrti je to zřejmé. Nic si s sebou nevezmeme. Spousta lidí se trápí kvůli penězům, protože jsou skrze svou osobní důležitost vtaženi do té nemilosrdné hry. Banky by měly být trestané za to, co lidem dělají, jak je uvrhávají do úvěrů a hypoték, zatajují jim body ze smluv.
Celý článek: http://www.suenee.cz/jaroslav-dusek-falesne-domenky/


Tak se bavte, je to jen hra.

32 komentářů

  1. Přesně tak!Je lepší si věc vyrobit a když se povede,radost je ohromná!Na květináče se také chystám.-)Krásné dny Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, pan Dušek má pravdu. krásně napsané. já jsem taky raději, když si něco vyrobím sama.
    přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko,
      viď. Z vlastních věcí mám největší radost. I když nejsou dokonalé.
      Pěkný den přeji :)

      Vymazat
    2. Marti, my jsme v tomhle na stejné vlně. :-) Viz naše neustálé DIY rekonstrukce a výroba a opravy všeho možného. A ta radost ze světel ze staré stodoly, z truhly po babičce, kufr místo stolku, vlastní kuchyňská linka, ... Člověk má pak dvojitou radost. Za 1.že ušetřil a za 2. že si něco vyrobil sám a ještě je to originální a pěkné. :-) My teď často zase posloucháme Duškovo čtení Vychováváme děti a rosteme s nimi a pokaždé je mi smutno z toho, co člověk nevědomky na dětech páchá zla a jak si myslí, že jedná v jejich zájmu, ale vlastně uspokojuje jen svoje potřeby a touhy. JO pořád je se co učit. Krásné dny s miminkem a vše nejlepší. Martina

      Vymazat
  3. jo a vidím u tebe v květináčku svícník, pokoušela ses ho někdy množit? já ho mám už až na zem a jsou na něm ty plodové kuličky, ale moc nevím jestli to jde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svícník se dá velmi dobře množit. cibulky zasadit do země a bude zase růst :-) anebo ustřihnu kousek rostlinky, dám do vody, pustí kořínky a poté zasadím do hlíny :-)

      Vymazat
    2. Tak svícník až na zem závidím. Ten můj je zatím takové chuďátko, moc neroste ani neumírá a chodím kolem něj po špičkách. Na jaře přesadím a snad mu to prospěje.
      A nemáš i Senecio?

      Vymazat
    3. Dano, moc děkuji za radu, vyzkouším to.

      Vymazat
    4. Marti, já ho mám už několik let a pořád se šklíbil a teď jsem mu našla místečko, které mu vyhovuje, jen pod ním dole máme odpadkový koš a oni mi ho přivírají do koše, tak potřebuji redukovat. jen mám strach aby se nenaštval. a Senecio je ten sukulent? našla jsem na netu, ale takový bohužel nemám.
      Majka

      Vymazat
    5. Dokážu si to představit :) Dala jsem si do koupelny papyrus, bohužel je za ním koš, tak to končí stejně. Tak jsem ho dala na druhé možné místo, ale nad ním jsou ručníky. Tak čekám kdy někomu spadne z háčku a papyrus poláme :D
      Taky bych ho zkusila ostříhat a nechat zakořenit ve vodě. Kolikrát ostříhaná rostlina vyrazila jako blázen a byla hezčí než předtím. :)
      Senecio myslím ten převislý sukulent, vypadá potom jako kuličkový závěs. Zrovna jsem si ho objednala z eshopu plantica.cz kde mají teda super pokojovky a konečně budu mít i tolik oblíbenou Pileu. Dokonce tam mají i převislou Pileu, no tu jsem musela vzít taky :) Tak čekám až přejdou mrazy a objednávku mi pošlou :)
      Hezký víkend, Majko.

      Vymazat
  4. Marti perfektný článok !!! ...moja 13-ročná Nina túži po svete bez peňazí :-) veľakrát o tom doma diskutujeme...D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš, že jsem o tom taky kolikrát přemýšlela :) Chytrá je Nina, po mamince :)

      Vymazat
  5. Martinka máš úplnú pravdu, lenže radosť z vytvorenia niečoho pekného vlastnými rukami má možno len 5 percent ľudí. Niektorí by to aj chceli, ale nevedia to urobiť. Žiaľ v mojom okolí je viac takých ľudí, "čo nie je drahé, to nie je dobré a nie je pekné a nič to nevydrží. Značkové veci sú najkvalitnejšie". A keď na to nemajú, tak neušetria, ale si radšej požičajú, zadlžia sa a keby nedala banka, tak si požičajú inde.
    TVOJE BETÓNOVÉ VÝTVORY SÚ NÁDHERNÉ. Krásny deň prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zitu,
      já bych taky někdy chtěla pekelně drahý a značkový kousek, ale pak si říkám a co s ním. Mám ráda změny, asi bych nechtěla na jednu věc koukat pořád dokola. Musím je měnit, ideálně s ročním obdobím. A to by byla škoda. Nejkvalitnější jsou věci, co si vyrobíme sami, krásná ruční práce :)
      Moc děkuji a měj se krásně.

      Vymazat
  6. Duska mam moc rada a myslim, ze v textu je mnoho pravdy. Ty tvoje beton veci jsou proste fajn:-). M.

    OdpovědětVymazat
  7. Martí.... Moje slova... Víš, že pletu, tvořím... Není to pro peníze, je to jen moje forma relaxu...taky si ráda věci vyrábím a mám z toho velkou radost...že mám svůj originál a ještě za pár kaček...měj se krásně.... Květináče se ti mooooc povedly..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,
      já vůbec šití a pletení hodně obdivuji, tohle odvětví mě dost minulo.
      Přesně, máme krásné originály, ty jsou nejlepší.
      Moc díky :)

      Vymazat
  8. Zajímavý článek, díky. Akorát mě k tomu úryvku rozhovoru napadlo, že díky fenoménu miswantingu často považujeme práci za horší, než svůj volný čas a přitom to podle průzkumů a studií vypadá, že si více užíváme i nudné a ne moc fajn zaměstnání, protože během ní lépe nakládáme s časem a cítíme se produktivní. Jinak se ale taky snažím nebýt závislá na nakupování, chodím třeba na různé výměny: https://www.facebook.com/events/1719829154995079/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím. Je to taky o přístupu. Buď si budu stěžovat a 8 hodin protrpím nebo si na tom najdu i něco skvělého. A až si z práce udělám zábavu, bude můj svět veselejší. Navíc si budu víc vážit času doma a s rodinou.
      Díky :)

      Vymazat
  9. Marti, moc pěkný článek!! krásné tvary květináčků, ještě jsem nenašla odvahu se do nich pustit.
    Pohodové dny :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Ja robím z celej duše a zdravia a síl a srdca to svoje, aj keď nezaplatiteľné...a na ručné vyrábanie nie je priestor a síl... a potom si rada kúpim( keď mi na to muž dá a sú a aj zľavy:-)) niečo, čo tiež niekto urobil dobre a pekne a určite lepšie ako ja:-)
    Každý sme majstri na niečo iné.
    Keď som nemala Mila, len tri deti, ešte som veľa šila(aj kabáty, overaly, bundy, tepláky..), štrikovala( tak, že ma ohovárali, že to nakupujem vo Viedni) a vyšívala a isto by som robila aj viac, veď mám za sebou maľbu a grafiku v ĽŠU, drotárstvo, batikovanie, makramé...na VŠ som si robila na seba všetko sama, okrem topánok:-) a nikto mi nehádal štúdium fyziky, všetci buď umenie, alebo tanečnicu z Lúčnice:-)))
    Tvorenie domova je pre mňa teraz kreatívna činnosť, hoci som duševne veľmi unavená...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,
      to jsi mě překvapila. Páni, fyzika? Ta mě vždycky moc bavila.
      A šití obdivuji, zvlášť když někdo zvládne i věci na sebe, to je teprve um.
      Tvůj domov je moc krásný a věřím, že s rozkvetlou zahradou zase síly přijdou.

      Vymazat
  11. Zabudla som napísať. misky sa mi moc páčia:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Pravdivě napsané, je dobré si zapřemýšlet.

    Taky jsem více pro originální, výjimečné a nejlépe svoje diy věci než sériové a drahé. Ale nsou i vyjímky :;

    Na beton jsem si ještě neudělala čas, ale určití přijde. Moc se mi líbí.
    Pěkné dny

    OdpovědětVymazat
  13. Duska miluju! A s tim tvorenim je to presne tak. Koupit si neco je snadne, ale neni v tom tolik radosti. Clovek je od prirody stvoren k tomu, aby neco vyrabel a aby se tim bavil. V tomto ohledu se mi moc libily knihy Poselstvi od protinozcu a Koncept kontinua, ty to presne vystihuji :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Martino prosím, máte tady někde návod jak na ty misky? moc bych chtěla takovou nižší ale širokou, ted na hyacintíky , ale bydlím bytě a nevím jak moc je to náročné na nezamatlání všeho kolem:) děkuju Káťa

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více