Chorvatsko autem

9:46

Bude to dlouhé, udělejte si kávu.

Někdy na jaře padla otázka: pojedeme na dovolenou, nebo pořídíme podlahu do podkroví? Život je o prioritách a volbách, proto je tak úžasný. A když rekonstruujete svépomocí, je to dlouhé, náročné a dali byste cokoli, jen aby už to bylo. Jenže někdy je potřeba si dát od všeho odstup, pauzu a jednoduše vypadnout, abyste měli opět onen elán do dalšího budování. Jak naše rozhodnutí dopadlo je z nadpisu jasné.

Pro někoho je Chorvatsko láska, jiní mu nemůžou přijít na jméno. Já si nechala pocity až na samotnou dovolenou, i když obavy z přeplněných pláží jsem měla. Nejsem tulící typ s ostatními dovolenkáři a mít cizí nohu na svém ručníku je pro mě vážně nepřijatelné. To, že jsme slyšeli češtinu mi nevadilo, vlastně no a co? Proč by někomu mělo vadit, že potká na své dovolené taky Čechy? První prázdninový víkend jsme z Chorvatska odjížděli a rozdíl byl znát. Všude bylo lidí víc a čeština se ozývala mnohonásobně více. Ideální čas jet domů. Jet týden před prázdninami byl skvělý nápad.

Výhled od našeho apartmánu

Jedeme do Chorvatska 

Nepodceňte přípravu. Budete mít více klidu a celou cestu nebudete přemýšlet, jestli jste něco nezapomněli. Z vlastní zkušenosti: všechno jídlo na cestu se snědlo, příště klidně víc menšího občerstvení. Měli jsme krabičku rybízového koláče, 6 obložených bagetek, krabička hroznového vína. Hlavně pro menší děti je dostatek malých svačinek nutnost. Při jídle se totiž i zabaví. Žádné řízky :D Méně oblečení. Svetry, dlouhé kalhoty a mikiny jsme nevyužili vůbec. A pokud jedete do apartmánu s pračkou, stačí vám méně oblečení, než jste si zabalili. No fakt. V našem apartmánu bylo vše na pobyt. Mýdlo, jar, čistící prostředky, tablety do myčky, prášek na praní, filtry do kávovaru. Pohoda.

Většina turnusů se střídá o sobotách. Jestli vyrazíte na cestu v pátek odpoledne, počítejte s peklem, zvlášť pokud zvolíte cestu po D1. My jsme jeli trasu Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko.

Kolik za cestu?


Celkové náklady na benzín na cestu do Chorvatska a zpět jsme měli tři nádrže (a to jsme cestou zpět jeli oklikou přes Maďarsko a ještě si udělali výlet do Splitu): 4 500 Kč

Slovinsko zavedlo sedmidenní dálniční známky (390 Kč) snad naschvál. Na internetu najdete spousty tras, jak slovinskou dálnici objet, ale vážně vám to stojí za 780 Kč? Na cestě budete delší dobu, někde vás může překvapit kolona, táhnete se po okreskách, ten traktor ne a ne předjet, za takový stres to přece nestojí.

Platba za tunely v Rakousku, platíte celkem dvakrát a dohromady to vyšlo na cca 400 Kč. Dají se objet, ale cestu si prodloužíte.

Chorvatsko od hranic k Záhřebu 170 Kč, od Záhřebu na Šibenik 326 Kč

Cesta zpět od Šibeniku k Záhřebu: 600 Kč, pak jsme jeli do Maďarska za 166 Kč. Takže pozor, ceny se v sezoně navyšují, proto cesta tam vyšla levněji, jeli jsme koncem června a vraceli se v červenci. Díky cestě přes Maďarsko, kde jsme si prodloužili dovolenou, jsme neplatili za tunely v Rakousku a nemuseli kupovat další dálniční známku ve Slovinsku.

Cesta měla být na 10 hodin, ale s přestávkami, obědem a zdržením u Vídně jsme dojeli na místo určení za 12 hodin.

Voda v Chorvatsku: Chorvatsko oplývá vydatnými zdroji přírodní pitné vody a podle průzkumů, které vydalo UNESCO, se umístilo na vysokém místě na seznamu zemí s nezávadnou vodou v Evropě, ale i na světě. Vodu z kohoutku jsme pili celou dobu pobytu a nikomu nic nebylo. Nemusíte se tahat s balenou vodou.

Ubytování v Chorvatsku


Pojedeme tedy autem, ale je potřeba zajistit bydlení. Vybírala jsem na Booking, kde si můžete dát tolik filtrů, že vám vyjede skutečně jen zajímavé bydlení podle vašich představ. Apartment Dalia bylo snad třetí rezervované ubytovaní. Chtěla jsem velkou terasu, dvě ložnice, čisto a komfort, aby ubytování nepřipomínalo byt z devadesátek (a že jich v Chorvatsku najdete docela dost). Byt je přesně takový, jako je na fotkách z Booking.
V merku jsem měla apartmán ještě přímo u přístavu, ale představa večerního hluku se mi i za cenu výhledu prostě nelíbila. A dobře jsem udělala. Při procházce jsme zjistili, že u pláže funguju dětské atrakce, houpačky a skákačky, dokážete si asi představit tu dětskou radost, ale i ten povyk, který by se nám pod terasou linul. Zde bylo ticho a když píšu ticho, myslím ticho. Občas se ozval racek, ale jinak je tahle část Rogoznice tichá a klidná, a to ráno i večer. Apartmán není u pláže, ale nám chodit nevadí a za chvíli jste byli všude. Apartmán je uprostřed jižní části Rogoznice, takže jste za chvilku na pláži, v přístavu, v obchodě, v přístavu, na promenádě. Nakonec jsme stejně chodili na ostrůvek, na tu nejvzdálenější pláž.








Zdroj: Booking

Rogoznica 

Rogoznica je poměrně klidná destinace v srdci Dalmácie. Centrum Rogoznice se nachází na poloostrově, kde jsou stále zachovány staré kamenné domy a spolu s mořem nabízí tu pravou středomořskou atmosféru. Rogoznica je poměrně sázka na jistotu, co se počasí týče. Během čtyř letních měsíců prší v průměru 4 - 7 dnů. Navíc nabízí opravdu velké množství pláží, ať už těch velkých se zázemím, tak mnoho malých, kde budete skoro sami.


Pláž Šepurine Rogoznica 

Oblázková pláž, která byla nedaleko našeho apartmánu a na kterou jsme chodili nejméně, i když byla blízko. Je to oblázková pláž se zázemím. Naleznete na ní sprchy, šatny, toalety, bary, kavárny, rychlé občerstvení. Využít můžete i množství aktivit jako šlapadla, jet-ski, nafukovací atrakce. Podle toho taky můžete očekávat množství lidí v okolí. Sice jsme nikdy nepocítili hlavu na hlavě, ale v sezoně si to dost dobře dokážu představit. U pláže je i vyhrazený prostor/pláž pro psy, kde je k dispozici pitná voda a misky. Když půjdete dál, dostanete se k nádherným výhledům a prázdné kamenité pláži. Na koupání nic moc, na odpočinek od lidí a fotky naprosto super. Kolem pláže vede cesta, která vás zavede k jezeru Zmajevo oko.










Pláž Miline 

Městská pláž Miline se nachází v centru Rogoznice v chráněné zátoce. Je to oblázková pláž s velmi pozvolným vstupem do moře, ideální pro děti. Odpoledne a večer je plná, ráno kolem osmé/deváté tam budete skoro sami. Pláž je hned u promenády s obchody, restauracemi a kavárnami, večer jsou u pláže atrakce pro děti. Ani jednou jsme se v ní nekoupali, přítomnost nestále procházející lidí a projíždějících aut v zádech není nic, co by pro mě znamenalo odpočinek a relax, i když je to pláž velmi hezká a má vstup bez ježků.





Na lodi 

Pokud nejedete s cestovkou, která nabízí množství výletů, určitě si na den půjčte motorový člun. Je to báječný zážitek, soukromé koupání a poznáte místa, z pevniny nenavštívíte. Na motorový člun až pro 6 lidí nemusíte mít kapitánské zkoušky, dostanete mapku okolí a potřebné instrukce pro obsluhu člunu. Nezapomeňte si s sebou vzít šnorchl.





Byla to prostě krásná dovolená.
A jestli vás něco zajímá ohledně Rogoznice nebo cesty autem do Chorvatska, ptejte se.

10 komentářů

  1. Marcela - Nordic Passion15. července 2019 v 12:51

    Krása, nás dovca teprve čeká. Pokud jsem četla správně, nenašla jsem info, jak dlouho jste tam jeli. Mě právě odrazuje ta dlouhá cesta:(. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marci,
      no vidíš, to musím doplnit. I s přestávkami jsme jeli 12 hodin, je v tom i hodinová pauza na oběd a odpočinek a cca hodinové zdržení u Vídně. V sezoně bych se nebála pobytu "nahoře", ale s Emou jsem nechtěla riskovat studené moře, tak jsme si cestu protáhli až na jih.
      Už máte vybranou destinaci?

      Vymazat
    2. To me desi prave, ale s tema pauzama to asi jde. My vybrali nakonec hory - Slovinsko. Me to tam proste tahne vic. Chudaci nase deti, tepleho more se s nami asi nedockaji:-). Pristi rok bych rada Skandinavii nebo Dolomity, ale to je zatim daleko, navic je to taky daleko kilometrove:-). Uvidime.

      Vymazat
  2. Martino, moc hezky jste to pojednali, já jsem byla v Chorvatsku na mnoha místech 11x a pokaždé jen busem. Ale vaše ubytování mne oslovilo. Díky Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den
    Máme Chorvatsko rádi jezdíme k moři 2-3x ročne a do Corvatska vždy alespon 1x projeté máme celé a rádi se vracíme na ostrov Čiovo blízko Splitu a Trogiru
    Z Brna cca 870 km cesta nám trva dle situace na silnicich 9-10 h vcetne obedu na benzince
    Šetřit na dalnicni znamce je nesmysl jen by bylo dobré kdyby už Chorvate byli v Schengenu protoze stat kolonu na celnici je opruz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ciovo je nej z celeho Chorvatska. Nejkrasneji plaze na Jadranu u Slatine. Mam tez projete cele Chorvatsko, navic i na jachte.

      Vymazat
  4. Konečně někdo, kdo pochválil Chorvatsko:-). Spoustu lidí nadává na všechno od ubytování, restaurací, cen... V Chorvatsku mi žije dcera a je z některých blábolu o Chorvatsku na nervy. Kdo nechce, ať tam nejezdí!!

    OdpovědětVymazat
  5. Jezdím po světě, ale k Chorvatsku mám zvláštní vztah.
    Mám přátele v Orebiči, tedy na jihu Dalmácie, jezdím tam každoročně.
    /letos byla přestávka kvůli Madeiře /
    Přišla jsem této destinaci na chuť, až když už není tak moderní, tak žádaná.
    Moře, výlety, jídlo, atmosféra jsou tak dokonalé, jo, zapomněla jsem na zmrzlinu :-), vím, že budu jezdit, dokud mne nohy unesou.
    Krásné fotky a celý život je otázka priorit, myslím, že jste zvolili skvěle.

    OdpovědětVymazat
  6. Presne takto má vyzerať článok o destinácii a cestovaní. Praktické informácie, vlastné postrehy, výborné tipy...vďaka.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkně popsaná dovča , pěkně jste si užívali...bydlení opravdu moc pěkné. Mladí jezdí do Rogoznice do soukromí taky autem už několik let a vždy jsou moc spokojeni.Prostě je to tam stále táhne i když na druhou dovolenou letí letadlem zase jinam. To Chorvatsko-Rogoznica je jejich srdcovka.

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více