Velký fotospeciál PŘED A PO u nás doma. 1. část

11:32

Všechno zlé je pro něco dobré. Třeba když vám nejde internet a vy se konečně po několika letech dostanete k urovnání fotek. Těch složek na ploše s názvy foto, fotky, fotky-nikon, fotky12.6., fotky 13.7., se začínalo hromadit. Prostě klasická rychlovka když dojde místo na kartě.
Ano, mohla jsem se zvednout z gauče a jít třeba utřít prach, zapnout myčku. Ale připočítejte k tomu pocit pohodlí, měkký gauč a taky nutnost neustále kontrolovat připojení, co kdyby.
Začala jsem tedy třídit fotky a jaké poklady našla. Dokonce i staré fotky ještě z mobilu. Díky tomu mohl vzniknout tento speciál, vlastně skvělý časosběrný materiál během cca 5 let.
Fotek je tolik, že jsem příspěvek rozdělila do dvou částí. Můžete se tak těšit na pokračování.

Terasa u domu
Před: zámková dlažba, beton, trávník. To nám nestačilo.


Po: dřevěná terasa, vybouraný beton, sázíme lilie, keříky, okrasný česnek

Proti gustu... Ale vyrýpávání trávy ze zámkové dlažby mi přijde jako ztráta času. Chemie (Roundap), kterou si někdo dobrovolně zamořuje zahradu taky není nic pro mě. Navíc nám nepřišla ani hezká. Rozhodnutí bylo jasné. Půjdeme do dřevěné terasy. A to bychom nebyli my, abychom si to nezkusili udělat sami.

Posezení u domu / bývalý sklad uhlí
Beton kam se podíváš
Pusto, prázdno
Z holé pláně se pomalu stává skutečná zahrada. Bouráme (on bourá, já mu fandím) beton. Zatravňujeme (on zatravňuje, já slibuju, že budu poctivě zalévat. V duchu děkuji za déšť). Sázíme (já sázím, on kope jámy) přísavník, magnolii, levandule, růže, lilie, buxus, gladioly, okrasné česneky. Letos zakládáme bylinkovou skalku přímo u terasy. Konečně to tu bzučí, voní a oko neví kam dřív koukat. Tolik barev!

Obývák

Největší změnou bylo vymalování jedné stěny šedou barvou. Doplňky volíme v přírodních tónech, přidaný nábytek je ze dřeva a námi vyrobený. Polička s provazy, polička vedle televize. Ježíšek mi ji nadělil k Vánocům. Jako poslední jsou naše konferenční stolky. Všechny zelené květiny jsou nyní výraznější a krásně celou místnost osvěží. Je nám tu hezky.

7 komentářů

  1. Ja všetkému hovorím áno!
    Najviac je ten sivý pás na dome a sivé tóny v dome a jednotlivé kúsky nábytku :-)... surovosť v materiáloch:drevenná terasa, obnažená tehla, tvoje betónové diela a záhrada:-)
    Myslím na vás:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, krása !!!! Miluju fotky před a po .... člověk si vždycky uvědomí, kolik je za tím práce a dřiny ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Super, plné života a radosri z tvoření :-)
    Hezké dny přeji, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný podvečer,
    jsem nadšená z Vašeho bydlení,máte to moc pěkné,útulné,hezky to k sobě pasuje a ta terase je teda skvělá.Hned si Váš blog ráda přidám a jsem ráda,že můžu nakouknout pro inspiraci.
    Hezký večer.
    Renča

    OdpovědětVymazat
  5. Krasa. Tyhle utridene fotky zavidim. Ja se do toho ani nepoustim, ale kdyz pak clovek vidi to pred a po, je to jeden velky udiv, vzpominky, nostalgie. Budu se tesit na dalsi dil. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, můžu se zeptat? Tam na tu dřevěnou terasu máte vedle francouzského okna hlavní vchod do domu? Máme totiž před domem (a před hlavním vchodem) jakési nádvoří, která bylo v zámkové dlažbě (staré), navíc to tam loni dostalo strašně moc na frak, když nám zakopávali vodovod a novou kanalizaci. Rozjezdil to bagr a už to nešlo pořádně poskládat zpátky... Ne že bych z těch betonových kostek byla předtím nadšená. Teď přemýšlím nad tím, že zámkovku uděláme jen na příjezdovou cestu ke garáži a to nádvoří vyřešíme jako vy - ve dřevě. A tak konečně k té hlavní otázce: Jste spokojeni i po několika letech?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anet,
      jojo, to je okno v obýváku a vedle vchod, zámkovou jsme měli kolem celého domu. Proč jí někdo chce, když z ní pořád vyrůstá plevel a roste na ní mech, to nepochopím. Tolik zbytečné práce. Tak jsme si udělali terasu (jen v posezení - ten vnitřní prostor pod stříškou na zahradě, za to chtěli asi 40 tisíc) ze smrkových prken z pily. Líbí se mi jak rustikálně to vypadá, dokonce to vrže jako v nějaké staré chalupě. Každopádně co jsme podcenili byl výběr finálního laku. Vsadili jsme na lodní lak, který měl být odolný slunci, vodě... No není. Letos nás čeká zbroušení a lakování. Takhle dopadla i lavička. Díky tomu na ní zůstala taková šedá patina a vypadá fakt parádně. No dřevo vyšlo na 2000 a za jeden víkend bylo hotovo. Neměnila bych. Fakt hezky se tam sedí, dobře to vypadá. Šťourat z zámkovky plevel bych nechtěla a pokoušet se to zatravňovat taky ne. Vodou chci zalévat jen rostliny, ne trávu, proto začínám na trávníku ubírat, stejně je přes léto akorát sušinka. Ještě se mi líbí pískové cesty, ostrůvky, které mají třeba v toskánsku, nebo kamínkové cesty.

      Vymazat

Isnpirace mnohem více