Článek o betonu

11:46

aneb jděte si za svým snem. A jde to samo, když vše děláte s nadšením a láskou. Článek o mých betonových kouscích najdete nyní na magazínu o bydlení Livit.

Nemusíte zrovna stavět dům nebo opravovat koupelnu, abyste si mohli vyrobit své betonové poklady. Ale i přebytečný beton ze stavby se dá šikovně zužitkovat. Podívejte se na jednoduché návody, díky kterým zkrášlíte sebe i svůj interiér. Na beton!
BETONOVÉ ŠPERKY
Výroba šperků z betonu vám nezabere víc než malou chvilku. Pokud tedy nepočítáme samotné vytvrdnutí materiálu, které trvá 1 den. A z výsledku budete určitě nadšení!
Pro výrobu betonových přívěsků budete potřebovat:
  • betonový prášek / šperkařský beton
  • vodu
  • odlévací formičky na šperky
  • bižuterní komponenty k dotvoření
V krátkém videonávodu uvidíte, že do tvoření se může pustit opravdu každý:

Samotný šperk z betonu si můžete podle vlastní fantazie dotvořit nejrůznějšími komponenty jako jsou malé kovové přívěsky nebo je pomocí štětečku nabarvit třeba zlatou barvou.
BETONOVÁ MISKA
1_3_10_2017_diybeton
Miska na ovoce, na oříšky, na cokoliv. Bude praktickým doplňkem na váš stůl a zároveň originální dekoracíVýroba betonové misky je jednoduchá a z výsledku budete mít radost!
Pokud zrovna provádíte v bytě stavební úpravy nebo máte rozestavěný dům a betonu nazbyt, není rychlejší způsob, jak si misku vyrobit. V opačném případě si materiál připravíte smícháním cementu a vody.
2_3_10_2017_diybeton
Dále budete potřebovat větší mísu, kterou před vyléváním betonem můžete vytřít trochou oleje, aby bylo vyklepávání betonové misky poddajnější. Do vylitého betonu vložte menší misku a naplňte ji drobným kamením nebo jinou zátěží.
Vysychání by mělo být pozvolné a z dohledu slunečních paprsků. Po dvou dnech můžete hotovou misku obrousit smirkovým papírem, očistit a pak už se jen kochat svým originálním výtvorem.
3_3_10_2017_diybeton
BETONOVÁ STOLIČKA
4_3_10_2017_diybeton
Můžete ji použít jako odkládací stoleček nebo podstavec pod květináč, perfektně se bude vyjímat jak ve světlém, tak tmavém interiéru. Jednoduše oživí i ten nejtemnější kout, což vás potěší o to víc, že jste si ji vyrobili sami.
5_3_10_2017_diybeton
K výrobě stoličky budete potřebovat:
  • hobby beton (dostupný v každém hobby marketu)
  • vodu
  • starý kbelík
  • pevnou dřevěnou tyč nařezanou na 3 stejně dlouhé díly
Do kbelíku s betonem nalejte vodu (výška hladiny odpovídá výšce stoličky) a důkladně promíchejte. Směs by měla být hustá jako těsto. S kbelíkem pak několikrát zatřeste, aby se vzduchové bubliny dostaly na povrch.
Nařezané nohy vložte do směsi betonu a opřete o stěny kbelíku. Po dvou dnech opatrně stoličku vyklepněte. Pokud chcete, aby byl povrch stoličky hladký, obruste ho smirkovým papírem.
6_3_10_2017_diybeton
KONFERENČNÍ STOLEK S BETONOVÝM DEKOREM
7_3_10_2017_diybeton
Nechcete utrácet vysoké sumy za originály? Vyrobte si svůj vlastní. Zasouvací konferenční stolky jsou praktické a navíc stylově oživí váš obývací pokoj nebo zahradu.
Jaké ingredience budete potřebovat?
  • kovovou konstrukci na stolky, kterou si můžete nechat vyrobit v kovovýrobě
  • dřevěná prkna, množství si určíte podle velikosti konstrukce
  • lepidlo
  • smirkový papír
  • lak na ošetření dřeva
8_3_10_2017_diybeton
Dřevěná prkna nařežte přímočarou pilou (nebo si je nechejte nařezat v hobbymarketu) a obruste smirkovým papírem. Pokud chcete stolky pro venkovní použití, natřete je voděodolným lakem.
9_3_10_2017_diybeton
Pak přilepte prkna na kovovou konstrukci a nechejte jeden den odpočívat. Podle vaší fantazie můžete druhý den prkna natřít libovolnou barvou a na závěr bezbarvým lakem, který dřevo ochrání.
10_3_10_2017_diybeton
Železnou konstrukci můžete natřít šedou barvou, která bude stylově připomínat betonový dekor a nechejte spolu s prkny zaschnout. Dekorování stolku už necháme na vaší fantazii.
11_3_10_2017_diybeton
zdroj

11 komentářů

  1. Stolík sa mi páči:-)
    A čo povieš na moju ,,betónovú,, stenu u nás doma, v sobotu sa zadarilo vymazať aj studňu, dnes ju muž natrel na bielo.
    Pekné Sviatky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,
      pořád se nemůžu nabažit té vaší betonové nástěnky :)

      Vymazat
  2. úúúúúúúúúúúúúúúúžasný, jsi neuvěřitelně šikovná, skvělé návody, určitě něco vyzkouším.
    Krásné jaro i nadcházející velikonoce pa Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi,
      moc děkuji, určitě vyzkoušej, k vám by se tuze hodil :)

      Vymazat
  3. Martinka, chystám sa na betón už dlho a zakaždým to aj u teba keď niečo pekné vyrobíš napíšem, lenže potrebujem urobiť prvý krok a to kúpiť niekde cement :-).
    Takéto tvorivé príspevky ako je tento, mám veľmi rada. Prajem príjemné prežitie sviatkov. Zita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitu,
      tak jen do toho. Hobby beton mají v hobbymarketech, sázkou na jistotu je Obi.
      Měj se moc hezky.

      Vymazat
  4. Teeeda, to je veci, napadu a uzitecnych rad. Mam tu dalsi sacek s betonem a dalsi plany:-), tak uvidime.
    Chtela jsem se zeptat, pokud dam rovnou beton do misy, vyklopim to? Neznicim ji? Vystlala jsem to tou folii a nevyslo to hladce, ale rada bych. Dekuji moc. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, nezničíš. Když bude beton řádně tvrdý (nechat ve formě několik dní), vyklepávám stylem, že s tím bouchnu o zem a ono to vypadne. Bez úhony :)

      Vymazat
  5. Díky za inspiraci! Tento blog byl tím impulsem, co mě přiměl koupit pytel betonu a od té doby jen míchám a tvořím - vajíčka, svícny, květináče, dekorační koule, houby do zahrádky,... Moc, moc děkuji! Marcela

    OdpovědětVymazat
  6. Krása! Já myslím, že pro Vás workshop netřeba :) Monika (jaknainteriery.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Moni,
      myslím, že člověk by se měl učit celý život. Ráda na workshop zajdu :)

      Vymazat

Isnpirace mnohem více