Naše dřevěná terasa u domu

9:12


Na úvod musím napsat, že terasa u domu je fakt pecka záležitost. Na jaře. Letos se to jaro někde zaseklo a zastoupilo ho rovnou léto. Pro člověka jako jsem já, s fototypem kůže mínus jedna, je to bez zastínění hotová:
  1. jedna velka výheň
  2. suchopar k nevydržení
  3. místo, kam může v zimě jezdit lucifer na dovolenou
  4. primý důkaz faktu, že ozónové díry v atmosféře musí být už velikosti UFO
  5. čisté peklo
  6. jako pro tučňáka v Indii


Právě to zastínění ještě chybí. Představuji si dřevěnou pergolu s baldachýnem, pergola samozřejmě porostlá pnoucím kvetoucím zázrakem (plamének, vistárie). Ale má cenu dělat pergolu před novou fasádou? Prý fasáda bude. Někdy. Takže někdy bude pergola. Chci jí hned. Chci jí dřív než bude fasáda. Však se dá sundat a znovu přidělat, no ne?
Celodenní výhřev na jemném jarním sluníčku se letos jaksi neuskutečnil, za to máme super opalovárnu hned u domu. Od cca 10 do 16 (ideální letní snídaně, ty jsou pěkně ve stínu).

Před terasou nebylo nic, nyní tam jsou bylinky a nově terasu lemují pivoňky, které vytvoří nádherný kvetoucí plůtek. Jsou v barvě jemné růžové a bílé. Přesně pro sezení a kochání s kafem v ruce. 
Užívám si svých narozeninových darů (nejvíc nejlepší pohodlné židle) a hledám místo pro javor. Zrovna jsem se chtěla víc rozepsat, ale Ema je jiného názoru. Prý desetiminutový spánek bohatě stačí. 
Tak prima úterý a zítra tu bude jedna soutěž o luxusní záležitost...







19 komentářů

  1. Terasa vypadá hodně pěkně, ale rozumím Ti, že bez zastínění to je horší. Ale určitě to brzo vyřešíte!
    A jaro nás taky letos minulo...
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Pavle,
      moc děkuji. Jarní sluníčko vítám, ale v květnu to letní bych mít nemusela. Ale vlastně všechno lepší než mrazy :)
      Pěkný den.

      Vymazat
  2. Marti, moc pekne to vypada. My to mame podobne, ale je tezke mit na jednom miste stejne prijemne cely den. Nemate v zahrade stin nekde jinde? Udelat si vice stanovist k posezeni je parada, muzu potvrdit:-). Presouvame se, jak se da. Takovy stin od vzrostleho stromu je nej, ale to ty jiste vis:-). Tak se v tom teple drzte:-). Na zitrek se tesim:-). Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marci,
      to víš, že máme ještě jedno posezení, které je ve stínu. Ale mně se u domu tak líbí :) Na vzrostlé stromy teprve čekám, zahradu zakládáme (kromě šeříku) od nuly. A přesně jak píšeš, mít víc stanovišť je super. Ještě bych ráda dřevěnou houpačku a vzrostlý strom s lavičkou :)

      Vymazat
  3. Bez zastínění to nejde, jsem stejný fototyp, takže vím, o čem mluvíš. Jinak to máš moc hezké :-) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani,
      děkuji. Možná je to jen můj pocit, ale letos je to sluníčko fakt ostré. A bez opalováku ani ránu :)
      Hezký den.

      Vymazat
  4. Tak do té doby leda pořídit obří slunečník, třeba s logem Gambrinusu, nebo podobnou prasárničku. :D
    Mimochodem, co je ta ulitojidní věc visící z římsy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano! Slunečník to chce. Akorát jsem si myslela na velký s Algidou, ideálně krapet vyšisovanou. Doladit samozřejmě ubrusem se Staropramenem.
      Chvíli jsem tu ulitoidní věc musela hledat. Tohle dělávala má babička ze stébel obilí. Pletla z toho spoustu věcí a toto naučila i mou mamku. Když se to otáčí, dělá to takový zajímavý efekt. Jen jsem to natřela bílou barvou :)

      Vymazat
  5. Zdravim, uplne stejne jsme to meli s balkonem. Na balkone jsme zvladli max.snidani a pak jen susili pradlo. S pergolou jsou slunecni paprsky a letni destik mnohem prijemnejsi a hned tak nas nic mevyzene.Mate to jinak moc hezke, Kaja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kájo,
      jak to tak čtu, už se nemůžu pergoly dočkat :)
      Děkuji a přeji pěkný den.

      Vymazat
  6. Marti, krásná teráska. Nebojte se, všechno jednou bude a nic se nemá uspěchat. Ale v tomdle vedru chápu, že to chcete mít hned. My jsme pergolu nechali dozrát asi 7 let, ale už máme a je to pecka. Na nábytek neprší a když prší, můžeme sedět v suchu. No, co vám mám povídat. :O)
    Držím pěsti, ať to co nejlépe vymyslíte.
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dášo,
      přesně tak. Když člověk nechá své nápady uzrát, většinou se dobere toho nejlepšího řešení.
      Děkuji a přeji prima den.

      Vymazat
  7. Krasa, ale se slunickem je to tezke... jen aby se baldachyn nechal i sundavat, podzimni slunicko bude naopak prijemne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hani,
      přesně na sundavací baldachýn si myslím. Abychom si užívali jarního a podzimního sluníčka :)

      Vymazat
  8. Veru Martinka, pri súčasných horúčavách bez zatienenia ťažko vydržať. Aj som sa trošku pousmiala, pri slovách..."chci ji hned"...niečo mi to pripomína. Ale neboj, trpezlivosť zatienené terasy prináša :-). Kvietky a zeleň sú krásne už teraz. A lavičku musím odkukať, veľmi sa mi páči.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni,
      teď jsem se od srdce usmála nad trpělivostí :) Tu se mít teprve učím, většinou se nervózně koušu do rtu a prostě to chci teď, ideálně letos. :)
      Lavička je vyrobená stylem co květináče, na ty tu mám návod. Do lavičky se jen přidá pevný trám po obou stranách a nahoru prkna na sezení. :)

      Vymazat
  9. Uplne chapu, co znamena terasa bez stineni. My mame zahradu na jih, takze v techto dnech take peklo. Nastesti ja mam vidinu, ze jen co zmizi z predni casti dvorku stavebni sut, bude posezeni zrovna tam - pod statnou jabloni :-) Preji hodne trpelivosti s manzelem (oni ti chlapi maji o case trochu jine predstavy, bohuzel) a hlavne tropicke teploty prezite bez uhony. Ja na slunicku taky trpim jako zvire, takze radeji odpoledne zalezam domu a vodu hltam po litrech... Jinak teraska vypada krasne a romanticky, tak treba alespon ty snidane budou stat za to :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Martino, nádhera! Moc se mi líbí, jaké jste si tam udělali zákoutí, máte to moc pěkně poskládané, a je vidět, že méně je více! Moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milé dřevěné terasy,
      moc děkuji. Díky pochvale od profesionálů se dmu pýchou. Ale myslím, že kdybyste viděli naší doma vyrobenou terasu, klepne vás pepka hned u branky :)

      Vymazat

Isnpirace mnohem více