Jídelna po Vánocích

10:29

S úklidem vánočních dekorací (a teplého počasí, sluncem zalitého interiéru) mám chuť na odlehčení a vzdušnost v domě. Což není takový problém, protože my toho zase tolik nemáme a nepotřebné a nepoužívané věci ráda předávám dál. Pro malou změnu v jídelně byl hlavním spouštěčem macramé závěs, který jsem dostala ve vánoční výměně.

Stále víc a víc si pohrávám s myšlenkou na renovace Ikea stolů. Vlastně je předělat tak, aby ztratily punc své sériové výroby a více se přiblížily do našeho stylu. Už jsem to nenápadně doma navrhla a protože nepřišel žádný odpor, studuji články a videa na netu. Líbí se mi světlý ořech s viditelnou strukturou. Jediné v čem tápu je ošetření přírodního dřeva, aby získalo ten super zastaralý vzhled. Mořidlem? Lakem? Něčím jiným? Někdo nějaký tip nebo nápad?


Za vaše rady budu moc ráda, díky.

14 komentářů

  1. Marti, taky jsem moc zvedava, co ti kdo poradi, protoze i mne by se tyhle postarsovaci techniky hodily, mam neco v planu. Uz se tesim, az to zrealizujes:-). M.

    OdpovědětVymazat
  2. Marci,
    jednou z technik je opalování dřeva, ale do toho se pouštět nechci. Tak snad někdo poradí :)
    Já se těším na tvé realizace.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti mi máme, mám pocit, úplně stejný ;) a taky jsem měla potřebu a taky ji zrealizovala :). Natřela celý na šedo. Ale po nějakém čase se mi to přestalo líbit (zapadat zase do celku), a tak jsme vrchní desku zbrousili a natřeli už jen ošetřujícím olejem z Ikey, určenému na pracovní desku v kuchyni. Nohy jsme nechali šedé :). A světe div se, je z toho teď úplně jiný stůl, vrchní deska má teď, pro mě, skvělou, přírodní barvu a jde perfektně omývat a já jsem zase na nějakou dobu spokojená ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Len,
      moc děkuji. Máš ho po změně vyfocený? Šedé nohy jsou teda super nápad. Jdu to k tobě omrknout.

      Vymazat
  4. Marti tak to jsem sama moc zvědavá, mě svrbí ruce, že začnu brousit stůl ručně:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,
      já už taky nervózně poposedávám. :)
      Tak asi bude víkend ve znamení voleb a brusky.
      Posílám pozdravy.

      Vymazat
  5. Martinka, na tom slovenskom blogu, tá šikulka z Lauren-Veron robila túto patinu výluhom drôtenky v octe? Myslím, že tam chodíš aj Ty, má krásne prerobenú jedáleň, komodu, pohovku a domček-prístrešok na záhrade:-)
    Robí aj potlač na textil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,
      máš pravdu! Já bych úplně zapomněla.
      Moc děkuji.

      Vymazat
  6. Vždycky mi ta domácnost připadá po Vánocích taková...osamělá. Než se do ní zase nastěhují kytičky ze zahrady, podzimní větvičky a nebo opět vánoční výzdoba, ty měsíce do jara opravdu nemám ráda, proto jsem se letos rozhodla pro tradici 'stromek až do Hromnic' :-) A spolu s ním (zatím) i výzdoba a vůbec se necítím provinile :-D Navíc teď napadl sníh, tak mám i omluvu :-)
    Bohužel s patinou nemám zkušenosti, ale přeji, ať vás něco brzy nadchne a budu se těšit na výsledek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Zuzko,
      patinu právě nechci, jen vzhled přírodou ostařeného dřeva.
      Jsem sama zvědavá na náš výtvor.
      Osamělost bez vánočních dekorací řeším pomocí pokojovek, docela to zabírá.
      Díky za návštěvu.

      Vymazat
  7. Ja sa tiež prikláňam k technike ocot-drôtenka. Žiaľ nemám skúsenosti... V každom prípade moridlo to neurobí. Ešte ma napadli produkty Miss Mustard Seed. Skús pozrieť použitie "antiquing wax" tu https://missmustardseed.com/how-to-apply-antiquing-wax/. Pekný víkend ešte, Alexandra

    OdpovědětVymazat
  8. Nemam s tym skusenosti, ale mam pocit, ze farby Annie Sloan by mali taku moznost, co hladate, umoznit. Na webe zarucene najdete viacero informacii.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, pouzila bych vosk. Zvyrazni kresbu dreva,pokud je to to, co chces. Zkus na FB skupinku Renovace nabytku-nejen Annie Sloan ;) urcite tam poradi

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více