Každý rok jiná zahrada snadno a rychle

11:13

Pokud vaše zahrada nemá rozměry průhonického parku, jednou se dostanete do fáze, že další stromy a keře nemáte kam dávat. Trochu prekérka, když se s novým rokem vždy objeví nové a senzační novinky. Navíc zahradní obsese vyžaduje ukojení v nových kouscích na záhonech. Já ještě někam vmáčknu sloupovitou jabloň, růžovou kalinu a keřový zimolez ovíjiví. A stop stav. No fakt!

Záhonek doplní letničky


Aby zahrada vypadala každý rok trochu jinak, vsázím i sázím (na) letničky. Rychle rostou a můžete si s nimi dokonale vyhrát. Když se vám nezalíbí, nebo se jim nebude na určeném stanovišti dařit, lehce je vyměníte za jiné a ještě šetříte. Cena semínek se nedá srovnat s cenou sazeniček. Pro lenochy mám dobrou zprávu, většinou prostě vezmu pytlík, semínka rozhodím na záhon a děj se vůle boží.

Loni jsem si vysela len, který skutečně vyrostl, přežil a dokonce byl zelený celou zimu. A protože je letniček tolik, že by se v nich jeden lehce ztratil, mám pro vás tip na můj letošní objev. Letnička, která není náročná na pěstování, s občasným zalitím zvládá i sucho,je dokonce až 120 cm vysoká, má květy, které se hodí k řezu a ve váze vydrží krásné až 8 dnů.

Krásenka (Cosmos Bipinatus)


Zdroj: Pinterest


Krásenka, hodna svého jména, roste do krásy rychle. Od půlky léta až do prvních mrazíků rozvíjí 4-10 cm velké květy pastelových barev. Ani zbytek Krásenky nestojí v pozadí a krásné květy dokonale doplňují niťovité lístky. Krásenky se vysévají v květnu přímo na záhon, nebo si je můžete v květináči od března urychlit a těšit se dřív z jejich květů.

Zdroj: Pinterest

Zdroj: Pinterest

V nabídce je mnoho kultivarů. Já koupila nižší kultivar na vyplnění záhonu a vysoké, které doplní okraje nové terasy. A samozřejmě se těším na dekorování váz tak nádhernými květy.
Krásenka je letnička, ale buď jí dáte volnost a ona se samovýsevem příští rok někde objeví, nebo si posbírejte semínka a za rok opět vysejte na určený záhon.

Krásná Krásenka Zdroj: Pinterest

Máte svou oblíbenou letničku? Pochlubte se a inspirujte mě :)

15 komentářů

  1. Ono ani velká zahrada není zrovna žádný med( nemyslím to tak doslovně). Člověk se musí krotit a hodně vymýšlet a přemýšlet co kam dát,aby to vypadalo co nejpřirozeněji. A přikláním se k tomu vzít pytlík a rozsypat na záhonek. Pak je to hezké překvapení, co z toho vlastně vyroste. Tak je to nejlepší. :-) Jinak moje velmi oblíbená letnčička je Černucha.
    Krásný den a zahradničení zdar.
    Danča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dančo,
      a co teprve to sekání a zalévání obr zahrady. Aby si jeden vzal přes léto dovolenou jen na zahradní práce.
      Taky mám ráda metodu vysypu a uvidí se :)
      Díky za tip, neznala jsem a teď jí mooc chci, je epesní.

      Vymazat
  2. Martino, to je dobrý tip. Já zahradničení moc (tedy vůbec) nemusím, tak potřebuji na záhon před chalupou něco vyloženě bezpracného a suchoodlonost se taky hodí. A pokud to bude dekorativní a vhodné i do vázy, tak to bude super.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tady přestává všechna legrace. Jdu pro krásenku... Jinak já nedávno rozprášila, podél nového dřevěného plotu s hrníčky, směs letniček k sušení a astru. Také jsem zvědavá, co mě tam překvapí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Boží, že? Už jsem ji zahlédla na těch super vystajlovaných scandi fotkách, takže děsně in kytka.
      Ha ha a nestává se ti, že pak nevíš, jestli to vyrýpnout nebo ne? Plevel nebo jsem to sázela? :D Tak počkám a uvidíme... Dilema posledních dnů.

      Vymazat
  4. Díky za připomenutí krásenky - je to vděčná letnička. Včera v poledne jsem si článek přečetla a cestou z oběda jsem už koupila 2 sáčky semínek.

    OdpovědětVymazat
  5. Tady uz se nekdo nemuze dockat praveho jara:-). Ja to chapu. Krasenka se tak jmenuje ze zcela zrejmeho duvodu, je fakt moc pekna. Hezky den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci,
      jsem v tom až po uši. A na objednávku od Havlise budu asi potřebovat náklaďák.
      Ale ty mě chápeš, že jo...

      Vymazat
  6. Krásenky mám moc ráda, i u nás, na zahradě, je pěstujeme :) Letos už je mám zaseté ve skleníku :) Ještě nevzešly, zatím čekám až ze země vykouknou :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti,
      tak u nich nervózně podupávám a promlouvám jim do duše. Mám pár doma, na zkoušku, ale zatím nic. V květnu pak rozhodím zbytek ven a uvidíme.
      Hezký den.

      Vymazat
  7. Výborný tip na letničku, hneď som googlila slovenský názov (krasuľka), aby som vedela kúpiť semienka, lebo presne toto potrebujem do záhrady :-). Prajem pekný začiatok týždňa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krasuľka je ještě lepší, úplná něžnost. Snad budou semínka k sehnání a pak budeme mít krásenkové, krasuľkové léto :)

      Vymazat
  8. Milá Martino, krásně jsi to napsala, protože zahrada u běžného domku, či v mém případě domku řadového, většinou není nafukovací... Rostliny a stromy potřebují prostor pro svůj zdárný růst. Bohužel, má vůle není silná, takže i když si stejně řeknu, že již nic nepřikoupím, tak stejně své předsevzetí poruším. Vždyť je tolik krásných rostlin, keřů, květin... A květina či letnička nejoblíbenější? No je to asi trvalka plamenka nebo-li flox a orlíček. Z typických letniček pak aksamitník, řeřicha plazivá, astry.

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více