Pravda o betonu a novinky v obýváku

9:05


Otázka pro všechny pravidelné čtenáře. Všimnete si, co je u nás v obýváku jinak? Kromě nových kytek a betonových květináčů (u mě trochu standard, že), jsem natřela nohy stolu, k Vánocům dostala žluté polštáře, koupila chlupaté chlupatiny v akci, ale hlavně dostala k narozeninám (těm v květnu, já vím...) ultra super shaggy koberec. Díky mami!

Jestli vám pojem shaggy nic neříká, jde o koberce s vysokým vlasem a typické svou huňatou jemností. A sic by se mi líbil koberec bílý, mám nohy pevně na zemi a pro dvě děti bude tento šedý naprosto ideální (ten bílý by stejně časem byl šedý, známe to). Všechno to dohromady tak zapadlo, že jsem ve světlejší chvilce musela udělat pár záběrů. Jinak máme venku tmu a ve 12 mám pocit, že je teprve 9 (nebo čas jít spát).


Když jsem pracovala pro Bonami, velkou inspirací byly holky designérky, které mi řekly jedno pravidlo. Koberec v obýváku by měl být větší než sedačky (i když zasáhne větší část místnosti a zdálo by se, že  pokoj opticky zmenší, opak je pravdou). My máme dvě stejné sedačky proti sobě a vždycky jsem pořizovala koberec velikostí kopírující konferenční stolek. Nebylo to špatné, ale smysl to vlastně moc nedávalo. Nohy vám stejně zůstaly na podlaze, takže měl koberec jen opticky zateplující efekt. Takhle je prostor opticky sjednocený a ze sedačky si rochníte v huňatém koberci.

Jak vyrábět z betonu

Když už dostal obývák novou tvář, vyrobila jsem si pár betonových květináčů v minimalistickém pojetí. Přesné oválné tvary a rovné linie (schody). Poprvé jsme si vyrobili dokonalou směs, která má minimální prašnost, velkou pevnost a hlavně je rychleschnoucí, druhý den šlo všechno z formy.
Beton děláme 4 rokem (letí to, co), takže můžeme posoudit kvalitu výrobků důchodců. A jestli jsem někde psala, že to je hračka, stačí beton smíchat s vodou a zalít, tak si půjdu umýt pusu mýdlem. Zase taková hračka to není. Tedy pokud se spokojíte s květináči ven, tak možná ano. Ale já bažím po dokonalém vzhledu, tvaru a hlavně pořádné výdrži. Navíc stěny tenké jen několik mm, ale pevné jako pořádný kus betonu jsou mou další výzvou.
První betonový stolek ukázal, že smíchat s vodou a zalít nestačí. Po 4 letech se odporoučel. I bez zátěže se objevily praskliny a malé drknutí bylo osudné. Rozpadl se vejpůl.
Hledám řešení a nacházím plastifikátory betonu, urychlovače schnutí a vytvrzovače betonu. To vše před vytažením z formy. Pak tu  máme ošetřující laky, impregnace, nátěry. První pokus vyšel nad očekávání.


Na fotce jsou patrné malé bublinky, které poklepáváním z tekutého betonu dostanete pryč. Já je mám celkem ráda, když jich není moc, proto pouze opatrně zatřesu a zbytek nechám svému osudu.


Čeká mě ještě hodně betonového učení, ale už nyní vidím velký pokrok, a to je nejlepší hnací motor. Jestli něco milujete, tak to dělejte, učte se a radujte se z výsledků. Všechny malé krůčky dělají velké věci!

22 komentářů

  1. Ten koberec se mi moc líbí, brala bych ho do své pracovny, kam si uvažuji nějaký zakoupit. Asi nevíš odkud je, viď? Když je to dárek...
    Martino, jak jsi spokojená s puffem? Tvořila sis ho sama? A tvé betonování se mi moc líbí, i když do našeho interiéru by se tento materiál nehodil :o).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo,
      koukám, že se mi odpověď někam zatoulala, tak ještě jednou. Koberec jsem si vybrala, je z eshopu www.giftlab.cz
      Puf je z Bonami, ručně dělané mi přišly moc řídké a nechtěla jsem, aby prosvítala látka pod pleteninou. Sice je náš puf trochu víc při zemi, ale pořád se na něm dobře sedí a dovádí. Možná líp než předtím, kdy to byl jen tvrdý kopeček.
      Děkuji za pochvalu, kdybych beton nabarvila, určitě by se hodil i k vám :)
      Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Me by celkove zajimalo jak betonovy kvetinac udelat, chapu, ze vyliju do formy a necim tam pak udelam diru?dalsi nadobou?

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko,
    přesně tak. Je potřeba větší a menší nádoba. Do větší nalít beton (pouze část, místo zabere menší nádoba), do kterého vnoříš menší nádobu. Tu je potřeba zatížit - vysypat pískem, čočkou, klidně i lepící páskou přelepit k nádobě velké. Podle potřeby dolít beton. Bez zatížení vyplave nahoru a výsledek nebude dobrý.
    Doporučuji vyzkoušet na kelímcích od jogurtu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Martinko nádherné květináče, precizně udělané!!! Už i ta forma musí dát práci. Nádhera jste naprostý profesionál. Je pravda, že na betonové směsi hodně záleží, manžel mi minule koupil pytel betonu a ten vůbec nedržel pohromadě, přišlo mi že tam chybí to kamenivo bylo to jak omítka. Všechno se mi druhý den rozpadlo, že se mi chtělo brečet. Ale důležité je nenechat se odradit. Znám to i z té keramiky, kdy mě většinou vypeče glazura jako teď naposled. Asi jsem barvoslepá, místo růžové co měla být vidím šedou a ještě s bublinami. Držím palečky a těším se na další výtvory!!!
    Zdravím Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani,
      je to trochu věda a pořád je co zlepšovat. Ideálně si umět vyrobit svou vlastní směs. Hobby beton mi nedržel, když pytel přešel mrazem. Vše se rozpadalo pod rukama.
      Šedá barva je krásná, určitě bude i glazura.

      Posílám moc pozdravů,
      M.

      Vymazat
  5. Marti,je to dokonalé celé, koberec se mi moc líbí, beton je podle mě bezchybny, prostě hezky je u vás 🙂. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci,
      děkuji pěkně. Myslím na vás, ať vás bacily pustí.
      Posílám pozdravy.

      Vymazat
  6. Naozaj krásne zladenie, žlté vankúše sú super, z koberčeka ide teplo a sedí tam ako uliaty, betón obdivujem už dlhšie, ale sama som ešte neskúšala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :)
      Je neskutečné, jak i změna polštářů změní celý pokoj.
      S betonem budu držet palce a v případě dotazů ráda poradím.
      M.

      Vymazat
  7. Pecka, uz uplne jarni ladeni. Me by zas zajimalo od kud jsou chlupatiny v akci, nase chlupata deka uz je totiz trochu po sezone... a ten koberec je peckovni ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,
      deka je z Jysku za 360 Kč. Pořád ji mají v akci, ale už za 600 Kč. Deka je super, ale 600 bych za ní teda nedala. Už jen tím, že je sezónní, kdo by se v létě chtěl balit do chlupatiny :)
      Ale doporučuju sledovat, ceny často mění a určitě bude zase v té lepší akci.
      Polštář byl za 150 Kč, taky v Jysku a vše po netu.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  8. Martinka, myšlienka na konci príspevku je naozaj výstižná. Všetko máš veľmi pekne zladené, zaujali ma tie konferenčné stolíky. A betonové kvetináče sú podľa mňa absolútne bezchybné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moničko,
      moc ti děkuji.
      Kouzlo vlastnoručně vyrobených věcí se nezapře.
      Mávám.

      Vymazat
  9. Tvoj betón je skvelý!
    Koberec je pekný, objavila som ho hneď, aj j mám pod gaučom väčšiu rohož a prišlo mi to kávové kreslo:-)
    Chcem Ťa upozorniť, že Vivre.sk má zľavu na pohovky Karup, až -60%, asi existuje aj Vivre.cz!pa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko!
      Koberec to celé fakt proměnil. Zútulnil. Teď často sedíme na zemi, jak indiáni kolem ohně :)
      Už se těším, až nám ho doma ukážeš, to bude krása. A na Karup můžu zapomenout, budeme kupovat střešní okna. Však to znáš.
      Posílám pozdravy.

      Vymazat
  10. Martino, ten beton je fakt bozi, ty schudky musela byt obrovska vyzva a vyslo to! Ja uz se na betonovani chystam nekolik let a porad nemam odvahu - celou jednu polici ve skrini mam vyskladanou potencialnimi formami, ktere dlouhodobe sbiram, a nemuzu se odhodlat! Odtajnis, prosim, zda mas nejakou oblibenou smes (znacku) na tyto detailickove kousky? Rada bych si vyrobila stinidlo na lampu, ale nevim, zda to neni pro zacatek moc velke sousto... co myslis?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mai,
      je to diagnóza, že? Ze spousty obalů jsou tak krásné formy... že je kolikrát škoda, když vydrží jen na jedno použití. Víš, že jdou i z krabic od mléka a džusů?
      Zatím stále jedu hobby beton do kterého přidáme trochu cementu a plastifikátor.
      Ale našla jsem informaci, že nejlepších výsledků se dosáhne s použitím pohledového betonu, měl by být jemnější. Ještě si zajedu za odborníky a dám vědět.
      A není to velké sousto. Vyrábí se z pet lahví, na videu vždycky křehké ženy s úsměvem :) Taky se mi moc líbí, jednou bych je taky ráda.

      Vymazat
  11. Ahoj Martinko, tak opět je to fotka jako z časopisu a ty žluté polštáře, ooo, daly najednou pokoji jinou šťávu, slunce, úplně přitahují můj pohled. Koberec je samozřejmě perfektní a doufám, že i vydrží. U nás jej máme jediný koberec "před televizí", na něm stojí stolek, který neustále posunujeme, protože potřebujeme místo, abychom mohli na koberci sedět, ležet, cvičit, hrát stolní hry, a také jej moc mají rádi psi i kočky... Měním jej každý rok, takže je to o kompromisu - poměr výkon cena... Beton je úžasný materiál. Chce to cvik a zkušenost vytvořit tenké stěny a krásný povrch výrobku. Mne popadne betonová mánie, když je venku teplo, protože s ním pracuji venku. Ovšem nejsem mistr, mé výtvory jsou robustní určené "na ven". Vždy si však připadám originálně, když jedu jeden pytel koupit do stavebnin a zde přítomným mužům připadám jako exot.... Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Di,
      že? Ta žlutá je prostě jak nutná dávka. Dnes nám zase nasněžilo. A sluníčko se schovalo. A já už se teplých dnů nemůžu dočkat.
      Taháš ten pytel sama? Já jsem jak v Pretty Woman, akorát mi chlap nenosí tašky se značkovým logem, ale pytel betonu. A když si projedu staré příspěvky, jako první byly také ohromné, těžké a tlusté květináče s takovým pidi otvorem. Ale když to člověk nevzdá, ta vášeň ho posune k lepším výsledkům.
      Posílám pozdravy,

      Vymazat
    2. Martinko, ten pytel nejprve tahám sama, většinou jej kupuji ve stavebninách v Hornbachu... Je to takový moment... zasvítí slunce, mne popadne mánie, v hlavě se "zrodí" projekt a tak jdu do betonu... Vždycky mne překvapí tíha pytle a to ještě kupuji druhý pytel s pískem. Když pytle hodím do kufru auta, tak se auto příjemně prohne...jako kočka. Doma však čekám na nějakou mužskou sílu, přece jenom pytle musí až za domek k pracovnímu stolku, takže buď ulovím syna či manžela. Syn protestuje, manžel mlčí...zná mne... Krásný den a taky se těším na teplo.

      Vymazat

Isnpirace mnohem více