Bordel v bytě, šťastní... všichni?

8:36

Domov. To by mělo být místo, do kterého se můžete schovat jako do náruče vysokého, milého a šedo-zelenookého sympaťáka, který vás nejen obejme, ale rovnou k tomu udělá kávu (a ví, jak jí máte nejraději). Místo, které voní bezpečím, pohodou a totální relax zónou od kuchyně po záchod. Místo, kde můžete stres, pracovní povinnosti a blbej den nechat v předsíni spolu s kabátem a mokrým deštníkem.
Máte to tak?

Nebo jste obětí krásných a vystajlovaných domovů, kde je fotka většinou hezčí než samotné obydlí? Dokonale uklizeno, napečeno, nasvíceno, naaranžováno. Všechno ťip ťop. Sice kolikrát chybí známka života, úložných prostor nebo stopa po majitelích, ale stejně si řeknete dlouhé ááách, to je nádhera, proč tak nebydlíme? Je to stejné jako obdivovat tu dokonalou postavu modelky. Tedy spíš bravurní práci editora a photoshopu. Já už dlouhé ááách nedělám. Ani se pak nerozhlížím s depresí za zády kolem sebe.



Já si dovolím jít s kůži na trh a vyfotit obyčejný život. Někdy se nezadaří. Někdy to uklizeno prostě nevydrží ani 5 minut. No a co? Jsem máma na rodičovské dovolené a zároveň se snažím přispět do rodinného rozpočtu a jsem OSVČ. Snažím se být. A snažím se i uklízet. Někdy. Nejvíc před návštěvou. Jinak jsme tu v tom našem občas chaosu šťastní. A tak to má být. Ukážu vám fotky na blog a fotky z běžného provozu a doufám, že:
  1.  se nezděsíte (moc),
  2. neoznačíte mě za čuně,
  3. nezavoláte sociálku (protože chudák Ema),
  4. souhlasně pokýváte,
  5. pousmějete se,
  6. pochopíte, že to krásno může být i s haldou (vypraného!) prádla v jídelně,
  7. ještě někdy na můj blog přijdete.





A tím nechci nikoho navádět, aby smazal pinterest a instagram. Vůbec ne a naopak! Kochejte se, fotky ukládejte a klidně tiskněte. Inspirujte se. Hledejte v tom tu drobnou krásu, kterou můžete přenést domů. A kterou přežije i vaše druhá polovička. Nový lustr, přesunutý gauč, nová květina je lepší varianta než bourání příček, stěhování a natírání podlahy na bílo.

U nás se vše, co má Ema v dosahu muselo schovat. Přesunout kytky, drobnosti a křehkosti na police. Jejich místo zastoupily extra barevné hračky, které tak miluje. Svoje hraje i světlo, které když vychytáte, uděláte si ty krásné, světlé fotky. Já fotila před večerem a na kvalitě to je prostě taky znát.



A tím nechci říct, že se místo vánoční výzdoby budeme brodit neuklizeným prádlem, špinavým oblečením a haldou hraček. Naopak. Už se na všechny vánoční serepetičky moc těším. I na ten úklid. A na tu atmosféru. I kdyby to mělo být jen na 20 minut. Chci vám říct, že ta dokonalost není nikde. Možná jen v showroomech prodejců nábytku. A i tam se práší, že.
Protože chcete radši plyšového méďu nebo Kena z katalogu?

Pro ty šťastné a spokojené oči i své dekorace ráda na pár let schovám.

26 komentářů

  1. Dobré ranko,musím říct,že mě váš článek nesmírně potěšil..také mám ráda naklizeno,rychle vyfotit a pak už se děj vůle boží(tři dědičky)..mějte krásný den..Pet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pet,
      jsem ráda, že potěšil. Do poslední chvíle jsem si nebyla jistá, zda ho uveřejnit :)
      Ale ať to není jen o tom dokonale uklizeném, protože takový život prostě není. Je i o tom bordelu.
      Pěkný den přeji.

      Vymazat
  2. Marti,jak trefne, vlastne jsem ted psala o necem podobnem, ale ten nas "bordel", nebo spis bezny provoz, si zatim ukazat netroufam. U vas vidim navic jen barevne hracky. Vzdy ty interiery obdivuji, a rada, casto me namotivuji zase uklidit:-), ale i nase deti maje barevne hracky, mela jsem je i ja a verim, ze k detstvi neodmyslitelne patri. A jak pises, je to na par let. Kolikrat si rikam, jak moc touzim, aby ten poradek vydrzel dele, pak si ale uvedomim, ze dokud tu je, tak se tu zije, az tu nebude, nebudou tu zrejme uz ani nase deti, budou ve svem hnizde, a mne budou taaaak chybet, i ten neporadek:-). Pekny den. M. PS: Emca roste jako z vody a je to pekny cvalik, mysleno jako klad, znaci to spokojene a zdrave miminko, hezky se o ni maminka stara:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marci,
      zrovna váš běžný provoz bych tedy viděla ráda, protože to vypadá, že vy binec ani neumíte :) Barunka spíš dekoruje. Zmizely kytky a betonové serepetičky. A pořád o něco zakopáváme. Ale nehrotíme to, protože je to jak píšeš. Jednou nám to bude chybět.
      Marci, Ema tohle všechno nahnala z kojení, teď už nepřibírá a čerpá ze zásob. Je to takový ten prdelatý andělíček.
      Měj se moc hezky.

      Vymazat
  3. Panebože Marťi díky!!! Obrovské díky, protože hned je mi lehčeji!!! Skvělý článek!!! Objímám a pozdravuji!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko,
      to jsem ráda, však to je real life :)
      Posílám pozdravy!

      Vymazat
  4. Já teda žádný bordel nevidím,ale běžný provoz rodiny:-)U nás uklizeno vydrží pesně než se kluci vrátí ze školy:-)Ted co máme štěně jsem musela schovat záclony,kytky,koberec:-)a jsme štastni i bez toho.Je u vás krásně!:-)Mála princezna je úžasná!.-)Hezké dny přeji...Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Věrko,
      tak štěndo taky umí pěkně zamávat s domácností a rovnou i nábytkem :) Ale je krásné, hned bych si ho vzala... do postele :)
      Ema děkuje a pozdravuje.
      Děkuji a mávám.

      Vymazat
  5. Děkuji, děkuji a ještě jednou děkuji! Přidávám se k zástupu maminek, které sice touží po krásně voňavém a uklizeném domovu, ale s třemi malými raubíři(15 měsíců,3 roky a 4,5 roku), svůj boj denně prohrávám. A když už po stopadesáté za den zvedám polštářky ze země, které slouží jako polínka na řezání motorovkou, kostky na stavění věže, bitevní materiál...říkám si, tak jo...ať jsou vaše broučci :-D A že to nejsou jen polštářky, to asi říkat nemusím:-D Je to krásné období, ale někdy i dost náročné, kdy člověk touží po trošce svého prostoru a ne vždy ho v té hromadě hraček a všeho co děti dokáží nashromáždit nalézá :-D Mějte se krásně a děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, není zač.
      Já jsem dost líny rodič, maximálně hračky 1x denně do papírového pytle, a to ještě večer, kdy tam do rána vydrží.
      Se 3 raubíři to musí být ještě větší zábava, ale hlavně, když jsou ta naše zlatíčka šťastná a spokojená :)

      Vymazat
  6. Máme to doma podobně, doma maloše, který nedávno objevil k čemu slouží nohy, nic nenechá na pokoji, takže vše uklidit bezpečně daleko od něj:). Pak další tři malí raubíři, kteří uklízí jen když už maminka působí opravdu naštvaně. Uklizeno je u nás jen chvíli, kdy nejmladší spinká a kluci jsou ve škole a pak až večer, když jdou všichni spát.
    Přeju krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou na tohle období budeme s láskou vzpomínat, že. To až bude pořád uklizeno a doma nebude nikdo, kdo by dělal binec.
      Pěkný den, Bětko.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Jitu,
      to mě těší. Ta pravda pravdoucí je dost osvobozující :)
      Posílám pozdravy.

      Vymazat
  8. Zivot z krasnych "upratanych" fotiek domov/ bytov na instagrame nedycha, lebo kto by uz len uveril, ze je taky upratany a bezchybny non-stop. Teda moze byt, ak v byte byva jedna osoba:-): Ale tymto nezmensujem vyznam tychto fotiek, lebo su pre nas inspiraciou, ako nas domov skraslit, zutulnit a sprijemnit.
    Takze ma vas blog post vobec nesokoval. Mam doma jednorocne dieta, takze sa tesim, ked nam po byte rozhadzuje hracky, a kusky jedla su na zemi (prave sa uci sama jest), lebo to je skutocny zivot.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nad tím přemýšlím Jestli třeba nemají tajnou místnost, kam se všechny věci potřebné k běžnému provozu zavřou a je hotovo. A stejně se na ně ráda dívám a vezmu si z nich to, co pak využiji u nás. Hlavně ty dekorace.
      Za měsíc bude Emě rok, takže naprosto chápu hračky a kousky jídla. Jednou jsem v papírovém pytli, kam uklízíme hračky, našla rohlík. A drobky všude jsou standard :)
      Děkuji za komentář, Slávko.

      Vymazat
  9. Martino, přesně takové příspěvky mám ráda :-) doma se snažím mít alespoň hromádky, když ne uklizeno. Důležité je pro mě čistá podlaha (máme šest chlupáčů) a čistý jídelní a konferenční stůl. Jelikož teď žijeme ve dvou pokojích, tak i ustlané postele, přikryté dekou.
    Mám období, kdy neuklízím a období, kdy jsem naopak úklidem posedlá. Návštěvy jsou fajn, člověk uklízí i to, co by normálně nedělal a pročistí to vzduch.
    Jsem se rozepsala, dobré a věcné téma je to uklízení :-)
    Krásné dny přeje Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuz,
      tak to budu čurbes fotit častěji :)
      Tvým stavům rozumím, někdy mě úklid doslova nabíjí, někdy skoro až zabíjí :)
      Měj se hezky.

      Vymazat
  10. Ahoj Martinko. Zrovna sedím v obýváku a dívám se na zem plnou lego kostiček, leží tam už dva týdny a ještě tam ležet budou. Ale jak píšeš, žijeme tady. Uklizeno mám ráda moc, ale tohle je daleko důležitější. Kdysi jsem četla, že je dobré si kolem sebe uklidit a mít tam věci, které máme rádi, ale když jsou v tom rozházené barevné hračky, tak teprve potom je to to pravé ;-) Líbí se mi u vás, Ema je krásná. Mějte se všichni hezky, D.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Marti, fajn článek, občas je dobré ukázat/přiznat realitu (bordelem bych tohle nenazývala;-)... Mě samotnou naklizené obýváky na blozích a ig neděsí, sama píšu blog o našem domově, tak vím prostě, jak to je ;-)... A kdybych neznala blogy, pinterest a ig, tak by náš domov nikdy nevypadal tak, jako dnes. Někdy se přistihnu, jak se určitými místy u nás doma doslova kochám a cítím se dobře (i s tím nekonečným bordelem;-). Nepíšu blog a nefotím si naklizené koutky proto, abych někoho naštvala. Naopak mě vždycky potěší kladná zpětná vazba nebo vědomí, že se třeba někomu líbil můj nápad...
    V.

    OdpovědětVymazat
  12. Marti, udělala jsi mi obrovskou radost a moc jsem se pobavila. :o) Také se stále snažím poklízet a držet věci na svých místech. Ale nikdy to nevydrží dlouho a nejhorší je neohlášená návštěva. To si pak připadám, jako bordelářka. Přitom by mi stačilo, aby se návštěva ozvala třeba jen 10 min. před příjezdem a vše by mělo zase rychle svoje místo. Ale musím říct, že u vás je stále útulno, čisto a uklizeno.Jenom pár věcí není na svém místě. :o)
    Přeji krásný nedělní večer. D.

    OdpovědětVymazat
  13. Super...konečne niekto prelomil mýtus o nutnosti mať byt neustále uprataný, nastajlovaný, zladený do poslednej lyžičky na stole. Špinavý riad a porozkladané hračky...to je proste skutočný život. A Emmka je nádherne rozkošná.

    OdpovědětVymazat
  14. Prádlo, hlavně to prádlo, to je věčné téma. Právě přemýšlím, že bych si na něj nejraději pořídila takovou tu velkou plechovou popelnici, aby se to tam stihlo točit a nepřetékat, jako z běžného prádelního koše, který když jde normálně zaklapnout, považuji to za úspěch... :-D Každopádně k fotkám: stejně nikoho neoblafnete, pár hraček sem, pár hraček tam, nesnášíte špínu a bordel, to podobně postižený člověk pozná na první pohled :-D :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  15. Mám kamošku, ktorá to má vyupratované , čistučké, úplne všetko. Fotky sa dajú robiť každú chvíľu. To je pravda že býva sama so psom a sem tam si pozve upratovačku, čo ja som nemala ešte nikdy. Potom prídem od nej domov a poobzerám sa po dome, a hneď vynadám manželovi, že chytil špinavými rukami dvere, potom zapálil svetlo a až tak si umyl ruky a všetko ostalo po ňom špinavé. Poobzám sa okolo a mám chuť začať upratovať.
    Podľa mňa je to normálne že pri malom dieťati hračky všade, prádlo atď... Malá Ema je prekrásne, rozkošné dievčatko. Krásny deň prajem. Zita

    OdpovědětVymazat
  16. Moje třiadvacetileté dítě si páchá binec ve svém bytě (a že to umí ;-)), ale u nás stejně není skoro nikdy uklizeno. Když náhodou chcí vyfotit vázu s kytkou, tak vždycky musím něco někam přenášet, sklízet, odklízet.. Jsme prostě bordeláři - oba. Zejména necháváme dost často věci tam, kde nám vypadly z ruky, když jsme něco dělali. Takže já na ty vystajlované pokoje koukám částečně obdivně a částečně nevěřícně ;-)
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  17. Ano, ano :). Krásný "bordel" :). A Emička! U nás bývá ještě větší a nějak to k nám patří, mi kolikrát přijde :D, ale někdy mám taky potřebu to trochu poklidit ;) a užít si to své dekorování ;). Krásně je u vás.

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více