Tak jde čas

7:36

Dnes nepůjde o rozbor sáhodlouhého seriálu, nýbrž menší retrospektivu naší zahrady. Tak ráda se vracím (hlavně v zimě) k fotkám zahrady a sleduju rozdíly a pokroky. I když každý rok říkám, že nic nového sázet nebudu, každý rok něco nového zasadím. Pomaloučku, polehoučku. Jestli stojíte před prázdnou zahradou a nevíte kde začít, buď si zaplaťte zahradního architekta, nebo se na to vrhněte sami. U té druhé možnosti ale počítejte s delší časovou prodlevou. Nejhorší co můžete udělat je, nakoupit hromadu rostlin, keřů a stromů a všechny je najednou zasadit. I když se to nezdá, časem bude vzrostlá džungle akorát bič na vaše nervy a záda vám nepoděkují. Moc dobře vím, že to chcete mít hned vzrostlé a zarostlé, ale zrovna u zahrady se vyplatí vážně dvakrát přemýšlet a jednou sázet. Tu naší tvořím už 7 let. A pořád jsem v půlce.

Výchozí stav




Nejdřív jsme dali pryč zámkovou dlažbu. Koho by bavilo z ní pořád něco vyšťourávat a zarostlé plevelem to bylo taky nic moc. První pokus byl s nášlapnými kameny a pokus se zatravněním, rok 2013. Pod terasou jen tráva. Sázím cibule lilií, pieris a kdoulovec.

Rok 2015 a nápad s dřevěnou terasou. 

Jenže trávě se nedaří, nášlapné kameny po zimě praskají. Po nacenění dřevěné terasy se rozhodneme, že si ji prostě uděláme sami.

Léto 2015
2016

2016

Sázím modrý Zpododěr, kolem sklepa levanduli, buxus, lilie, malou stromkovou růži. Ještě v létě 2016 přesadím k terase bylinky, které jsme měli za domem. Se synem sázíme pivoňky. Jenda udělal k terase schod, aby nebyl před terasou takový hup. Na podzim si odskočím porodit a plánuji další rok na zahradě nic nedělat.

Konec září 2017 a takový pidi ostrůvek.

2017

Hned jaře Dominik sází Česnekovník čínský k terase. Jaro a léto 2017 je nejvýživnější na zahradnické práce. Tolik k tomu nicnedělání.
Rozšířit kvetoucí ostrůvek se rozhodneme z čistě praktického důvodu. Trávě se tam v létě nedaří, nevypadá to hezky, sekačkou se špatně zajíždí a mě pohled na ostrůvky trávy moc nebaví. Jen ať to kvete, ne?

Jaro 2017

Léto 2017

Červenec 2017

Červenec 2017

Srpen 2017

2018


Definitivně uzavírám kvetoucí ostrůvek. Perský šeřík, sasanka, lilie, tavolníkovec jeřábolistý, gaura, srdcovka a spousta dalších druhů trvalek, aby se časem ostrůvek sám pěkně propojil. Nechali jsme udělat novou střechu a stará prkna z půdy použili na druhou terasu pod domem, kde se nedařilo trávě a pěkně se schovala nopovka. Podařilo se mi dosáhnout kvetení od jara do podzimu. Užíváme si pohledu z terasy i obýváku.

Děláme vyvýšené záhony, zakládám v jiné části zahrady jedlý úsek. Josta, kamčatské borůvky, které doplní stávající maliny, ostružiny, angrešty, jahody, kanadské borůvky a bílý rybíz. Zahrada přežila bez újmy i hostování střechařů, kteří měli na pozemku rostoucí slalom. Ale nic nepošlapali a neponičili, jen záhony plné suti a semtam vajgl (grrr).

Květen 2018

Září 2018
A co letos? V to-do listu toho máme na jednu sezonu fakt hodně. Zatím tam je fasáda, renovace oken, z venkovního sklepa jezírko, renovace oken a dveří na přístavcích, druhý kvetoucí ostrůvek před druhou terasou, venkovní kuchyň v posezení, uzavření jednoho vchodu do zahrady (máme 2) a dokončení živého plotu z habrů až k domu. K tomu rekonstrukce půdy svépomocí. Fakt se z každého úkolu těším a jsem na nás nesmírně hrdá, že barák stojí, zahrada žije a my stále budujeme a souzníme se starým domem, i když je toho před námi dost.

Doufám, že vás dnešní článek bavil, já si u něj krásně zavzpomínala a s přestávkami ho dělala celý víkend... Ale s radostí!

Hezké pondělí, moji milí.


18 komentářů

  1. Když je barák a tvůrčí povaha, nikdy není konec, ale radost z hotového se nedá popsat. Tak to máme my.
    Ať se daří, je u vás milo. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani,
      ano, ta radost se vážně nedá popsat.
      Moc děkuju a posílám pozdravy.

      Vymazat
  2. Martino, všechno chce svůj čas a zahrada obzvlášť !
    Za těch 7 let je vidět u Vás kus práce!
    Určitě víš, že dům i zahrada Ti zajistí práci na celý život ;-)
    Ale, i když kolikrát nestíhám, jak bych chtěla, hlavně ten úklid, tak to dělám ráda :-)
    Po domě a zahradě jsem roky toužila, tak teď jí mám :-)
    Vždy je něco za něco !
    Martinko, ať se daří a moc se těším na tvůj svícínek s korálkem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilo,
      z takové práce na celý život se vážně raduju, protože mě to nepřestává bavit.
      Doufám, že se bude beton líbit :)

      Vymazat
  3. Marti, je to pěkné, sledovat ten vývoj. Máte to hezky osázené. I já na zahradě trávím hodně času. My už ji máme vcelku hotovou, ale letos mám v plánu nový záhonek na letničky :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Peti,
      doufám, že bude článek s tipy na letničky. I tip na letničkový záhonek.

      Nejhorší je, že pořád objevuju nové rostliny, které bych ráda měla, ale prostoru ubývá. :D

      Vymazat
  4. Marti, na domečku a zahradě nebude nikdy hotovo. Stále je co dodělávat a osazovat. :o) Ale je hezké, dívat se na ty pokroky, jak rostlinek přibývá a vše krásně kvete. Máš to moc hezké a je vidět pořádný kus práce.
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkné to máte. Každého, kdo umí zahradu takhle zútulnit, obdivuji. Já na zahradničení nemám buňky a navíc mne to nebaví. Takže jsem vlastně ráda, že bydlím v paneláku :-) (a s tou na chalupě pořád bojuji, kdyby se nestarala maminka, tak už zpustla ...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáňo,
      jedu pokus omyl, ale být to chata jen na prázdniny a víkendy, asi bych tak aktivní taky nebyla.
      Pozdravuju maminku :)

      Vymazat
  6. Marcela - Nordic Passion26. února 2019 v 10:08

    Tyhle fotky miluju, ale nejak nejsem schopna te systematicnosti:-). Kus prace za vami! A vyplatilo se. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci,
      dělala jsem to průběžně celý víkend. Nejhorší dát dohromady ty roky.
      Za takový článek u tebe byl skákala radostí do stropu, protože ta vaše je už suprově zarostlá :)

      Vymazat
  7. Velmi milá záhrada.

    OdpovědětVymazat
  8. Máte to krásné Martino, udělali jste kus práce. Moc se mi líbí ten ostrůvek.
    Káťa

    OdpovědětVymazat
  9. Ja to nádhera Marcelka! Veľmi rada sa tiež pozerám späť, koľko sa toho už podarilo... A.

    OdpovědětVymazat
  10. Martinko, přesně tak to mám jako ty... silné předsevzetí, že již žádnou novou rostlinu na zahradu neumístím a pak se nemohu dočkat až tu novou, jedinečnou a naprosto přesnou... zasadím. Má zahrada se také postupně rozrůstá, tvaruje, mění a žije si vlastním způsobem... Bohužel, ji velmi zničilo loňské sucho a katastrofální nedostatek vody... Tvá zahrada má přesně to kouzlo, které je jedinečné a lákavé. Přeji mnoho krásných chvil při pohledu na krásu rostlin, květin a přírody ve všech jejích podobách, barvách, tvarech a vůních. Prostě, motyčce zdar!

    OdpovědětVymazat
  11. Milujem takéto fotky, je vidieť, že ste urobili riadny kus práce! Máte nádhernú záhradu, snáď to už aj u nás tento rok začne viac kvitnúť :-)

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více