Náš zahradní progres

10:43

Každé ráno si jedu své rituály. Vytáhnout žaluzie (připomínka toho, že už se dřív stmívá, normálně je nemusíme zatahovat vůbec), všude otevřít okna a s uvařenou kávou jít na zahradu. S vrabčím hnízdem na hlavě, ještě v infantilním pyžamu a těch příšerných fake crocsech, který jsou stejně na zahradu nejlepší. Ráno totiž vzduch voní úplně jinak než během dne. Je svěží a dneska i s vůní dřeva a nádechem podzimu.
Jen si tak brouzdám po zahradě a nasávám tu energii zahrady, která mě nakopne víc než šálek kávy z moka konvičky.  Sleduju ten progres, měnící se zahradu s každým rokem i týdnem. A moc ráda si to všechno, hlavně v zimě, připomínám.



Původně
Nyní posezení a houpací schovka v zeleni


Někdy na jaře jsem měla příspěvek o letničkách Krásenkách. Jak jsem psala, tak jsem učinila a vysela je na záhon. Do jedné části jen bílé, do další mix těch nejvyšších a směs růžových odstínů a bílé. Barevné teprve rozkvétají, ale až to rozbalí, to bude pestrobarevná krásná jízda!

 
Krásenkové keře, mega keře. 
PŘED ještě s původní střechou (2017) - a dole nyní PO.
Druhý kvetoucí záhon se pěkně rozrůstá. Letos jsem na něj vysadila bílé levandule, třapatky - nádherné, nenáročné a úžasně kvetoucí trvalky v růžové, bordó a smetanové, verbeny, kavyly ponytails, žluťuchu, rozrazil first love, šalvěj, ozdobnici Adagio, fialový trýzel, rozchodník. Do mezer vysévám kavyl a doufám, že se mi chytí a rozroste. Uprostřed druhé terasy dělám cestičku z nášlapných kamenů, která bude ukrytá mezi bambusem a vysokou ozdobnicí. Z ničeho máme cestu kolem domu, posezení skryté za kvetoucí a zelenou stěnou. A plány? Zeď domu u druhé terasy chceme obložit dřevem, tak nám držte palce.
Martina

10 komentářů

  1. Marti, krasny pokrok zahrada udelala. Drzim pesti se drevem a tesim se na vysledek:-).Jdu kouknout,co je ten kavyl. Uzivej si ta rana, dokud pocasi a materska dovolena dovoli:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marci,
      děkuju. Ten Kavyl, kéž by se rozšířil po celé zahradě... Mám semínka, můžu ti poslat jestli chceš :)

      Vymazat
  2. Máš to nádherné, ja som v lete len zasadila a treba mi ešte veľa dosadiť, lebo nič nie je vidno, dúfam, že sa to rozrastie ako moja predzáhradka:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alenko,
      on se rozroste. Ten náš jsem vysela loni, někdy o prázdninách. Vyrostly takové nitky, které byly zelené celou zimu a na jaře měly raketový start. Však je to takový plevel :)

      Vymazat
  3. Máš nádhernou zahradu, v přirozeném stylu, který miluju. měj se, Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavle,
      taky ho miluju, hodně rozkvetlé, neučesané, divoké a plné života.
      Děkuju a mávám.

      Vymazat
  4. Krásné fotky! Já včera taky už cítila ve vzduchu podzim, říkala jsem si, že to snad není ještě možné, ale jak je vidět, nebyla jsem jediná :)

    OdpovědětVymazat
  5. Letní rána v zahradě mám také moc ráda, ale když jsem včera podél cesty zahlédla už červené šípky, nějak mi to k srpnu ještě nepasovalo. Myšlenkama jsem stále v plném proudu bezstarostných prázdnin, ale ty šípky mi připomněly, že se přeci jen blíží podzim...

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více