Naše venkovská a rozkvetlá zahrada

10:10



Každý rok po zimě, když už netrpělivě vyhlížíte sluneční paprsky a trochu toho tepla, procházím fotky zahrady a divám se, jak se nám před očima mění. V minulosti jsem tu měla i příspěvek o tom, co všechno jsem sázela. To byl panečku seznam. Letos bych to spočítala na prstech jedné ruky. Dvě kanadské borůvky, jedno kiwi, jedna bezsemenná fialová vinná réva a mrazuvzdorný Eukalyptus.
Letos už jen zastřihávám a krotím. A taky pleju. Pořád. Zahrada se bez dovolení sama mění, semenní, zarůstá. Přesně tak, jak jsem to chtěla. Verbena překvapila, je obří, ale díky své propustné koruně nemáte pocit, že by vytvářela bariéru. Krásenky jsou všude. Ale kdo by kytku s tak krásným jménem nechtěl mít všude? Nechávám ji zahradu zcela k dispozici. Miluju svůj ranní rituál, kdy si sednu na lavičku, kterou jsem letos od milého dostala k narozeninám. A jen se kochám. Já a naše zahrada. A v ní stále živo. Těch včel, motýlů, čmeláků, pestřenek, vos, much, ptáků. Vše tu má své místo. Jestli si někdy přečtete, že je někde málo hmyzu tak vězte, že je asi u nás. 











A jedna z loňska, ať vidíte ten rozdíl.


9 komentářů

  1. Je to krása! Moc příjemné !
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hani,
      děkuji za komentář i návštěvu.
      Posílám pozdravy.

      Vymazat
  2. Krásenky by som chcela:-)
    Verbena sa tvárila urazene a scípala v zemi, takže je opäť v paletových truhlíkoch s red robinom a bršlenom, tiež ju mám rada a zakrývam na zimu, ako si poradila:-)
    Prekvapila ma gaura, tú chcem mať všade na zakamienkovanom priestore a pridať krásenky a možno okrasný cesnak.
    Perovskia a kocúrnik sú tiež fajn:-)
    Echinaciu nechávame na skalke, úplna džungľa je z nej, dosádzali sme len mužove jubilejné zakrslé ihličňany, na strane navŕšených kameňov a vpredu je paletová lavička a zboku hranol, vznikla tak záhradka pre echinaciu. Mne tam padajú od júla jabĺčka, tie už spracúvam.
    Aj ja si pozerám fotky z minulého roku, kedy sme záhradu ešte len terénne vytvarovali, predeľovali paletovými kvetináčemi na odkopanú zeminu a kompost a vysádzali-prvá sezóna, bolo to také holé!
    Tento rok sa to poriadne rozrástlo.
    Dokúpila som rožec plstnatý a nejaké trvalky a horetenzie a bum cena, ktorá im doháňala stratené zisky korona obdobia, teraz koncom leta zase, zakrslé stromčeky na skalku a zase kopec peňazí!?! Aj tak dávam prednosť tomu, ako hovoríš, záhrada sa sama rozrastá a rozsemeňuje, prekvapil ma brečtan, ťahá sa po zakamienkovanej zemi ako koberec! papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,
      chceš semínka Krásenek? Mám už i růžové plnokvěté, myslím, že se jmenují bon bon :)

      Uvidíš, brzo se to všechno rozroste, že nebudeš vědět co s tím. Já krásenky tahala i z truhlíků od rajčat. Verbena už se také vysemenila a malé rostlinky potkávám po celé zahradě. Uvidíme, jestli po zakrytí přežijí zimu všechny.

      Akorát Echinacea narostla tak, že lehla do stran a musím ji mít svázanou. Máš to také tak?
      Měj se hezky.

      Vymazat
  3. Krásná zahrada, takovou mám ráda. Verbeny mi po dvou letech zdivočely tak, že jsem je musela eliminovat a krásenky taky. Kéž nám tohle báječné počasí vydrží co nejdéle 🙂

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně takový styl zahrady miluju!
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  5. Martino, kochám se. Už proto, že jsem houby zahradník a neumím té naší zahradě na chalupě dát nějaký rozumný tvar, který by navíc nevyžadoval moc pletí (když přijedeš na víkend, nechceš klečet dva dny v záhonech)
    Ať ti zahradá dál vzkvétá

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zdravim po nejake dobe. Skok je to obrovsky a je to krasa. Vcetne ctyrnoheho spolecnika:-). Mej se. M.

    OdpovědětVymazat
  7. Martino, předně musím napsat, že je radost k tobě na blog zajít, zahrada i bydlení jsou vždy něčím zvláštní a je tu vždy něco nového.Pokud bys měla směs semínek krásenek a verbeny, stála bych moc o tahle kvítka. Sice mám jen dva záhony před domem, činžákem ve městě, kde to vlastně není moje, ale starám se o to.
    Adresu bych dodala a peníze za náklady za poštovné uhradím.Předem moc děkuji Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více