Co nás mohou děti naučit o štěstí

9:16

Štěstí se děje tehdy, jste-li v harmonii se svým životem, žijete-li s ním v takové harmonii, že vše, co děláte, vám působí radost. Pokud tomu tak je, zjistíte, že meditace vás následuje. Milujete-li svou práci a způsob svého života, jste meditativní. Nic vás nerozptyluje.


Dětský pohled

Jestliže vás něco rozptyluje, ukazuje to jen na to, že vás to ve skutečnosti příliš nezajímá.

Učitel ve škole neustále říká dětem: „Dávejte pozor! Buďte pozorní!“ Děti jsou pozorné, ale svou pozornost věnují něčemu jinému. Venku před školou zpívá z celého svého srdce pták. Dítě věnuje svou pozornost tomuto ptákovi. Nikdo nemůže říci, že nedává pozor, nikdo nemůže tvrdit, že není meditativní, že se nesoustředí — ono se soustředí!

Ve skutečnosti dočista zapomnělo na učitele i na rovnice, které píše na tabuli. Dítě si toho vůbec nevšímá, je ptákem a jeho zpěvem naprosto uneseno. Učitel ale říká: „Dávej pozor! Co děláš? Nenech se rozptylovat!“

Ve skutečnosti učitel rozptyluje dítě. Dítě je pozorné. Děje se to přirozeně. Naslouchá ptačímu zpěvu a je šťastné. Učitel ho vyrušuje, říká mu: „Nedáváš pozor.“ Učitel jednoduše lže! Dítě dávalo pozor. Co má ale dělat, když je pták zajímavější? Učitel tak zajímavý nebyl, rovnice dítě vůbec nepřitahovaly.

Nejsme na Zemi jen proto, aby se z nás stali matematici.

Jsou děti, které pták nebude zajímat. Může zpívat sebesilněji, a přesto tyto děti budou sledovat, co se děje na tabuli. Počty jsou pro takovéto děti. Když dojde na matematiku, ocitnou se v meditaci, v přirozeném meditativním stavu.

Naši pozornost pohltily nepřirozené starosti: peníze, pověst a moc.

Naslouchat ptákům vám nevydělá žádné peníze. Naslouchat ptačímu zpěvu vám neposkytne moc ani slávu. Pozorovat motýla vám nepomůže ekonomicky, politicky ani společensky. Tyto věci nejsou ziskové. Činí vás však šťastnými.

Skutečný člověk má odvahu dělat to, co ho činí šťastným. Jestliže bude chudý, bude chudý. Nestěžuje si na to, nevyvolává to v něm zlobu. Říká:

„Vybral jsem si svou cestu. Vybral jsem si motýly, ptáky a květiny. Nemůžu být bohatý, to je v pořádku! Jsem bohatý, protože jsem šťastný.
Osho: Radost

17 komentářů

  1. ...u nás je preto hodnotou radosť a hlboká istota.... napriek nesústredeniu, instabilite, hyperaktivite, inakosti, paranoje...dar života v skrytej ľudskej tvári...
    Malá Ti je podobná pusou:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásně napsané.Malá je kouzelná!.-)

    OdpovědětVymazat
  3. Prostě úžasné, krásné jaro všem :-)Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Chodím do práce, ktorá ma už ani veľmi nebaví,nenapĺňa, nakoľko to robím už 20 rokov. Teším sa vždy domov, kde viem že ma čaká nejaká moja tvorivá práca, maľovanie, prerábanie a vymýšlanie ďalších tvorivých vecí, čakajú ma psíkovia atď. Šťastná som z toho, že niečo vyrobím vlastnými rukami a nedostanem za to ani halier, nakoľko nič nepredávam, robím to len pre seba a mojich blízkych, takže úplne chápem o čom píšeš. Martinka dcérka je prekrásna, nádherná malá slečna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitu,
      děkuji.
      Mám to stejně. Baví mě vyrábět, vymýšlet a většinu jsem stejně rozdala pro radost. A z toho mám největší potěšení.
      Pěkný víkend.

      Vymazat
  5. Co k tomu dodat...asi nic. Moc pekne a trefne. A to modroocko na fotce je kouzelne:-). M.

    OdpovědětVymazat
  6. Škoda, že se necháváme okolním světem tak ovlivnit. A je moc fajn, že jsi připomněla, jak by to mělo být. Krásné dny Martinko. Malá je nádherná. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani,
      je potřeba si to občas připomenout, ať se máme prostě fajn.
      Děkuji a přeji pěkný víkend.

      Vymazat
  7. No nejdřív musím napsat.. ty její oči! :) Krásná a text také, díky za něj.

    OdpovědětVymazat
  8. Svatá pravda. Kéž by každý měl možnost dělat jen to, co ho baví. Bejby je ňuňu:) Hezký víkend, Marti.

    OdpovědětVymazat
  9. Je to tak. Casto se zamyslim nad paradoxy naseho (zapadniho) zpusobu zivota. Ale je dulezite umet si i v tomto zpusobu zivota najit tu svoji cestu. To, ze nebudu bohata, uz vim davno. Ja totiz nehodlam svuj drahocenny cas obetovat jen praci. Misto toho jej chci travit s lidmi, ktere mam rada. On clovek vlastne vic nepotrebuje. Staci, kdyz ma kolem sebe sve blizke a umi se uprimne radovat z malickosti. Moje dcera me to uci kazdy den. Ta Vase je krasna cicinka, jak je stara? :-)

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více