Šťastné a veselé s Diazepamem?

10:04

Přiznejte se. Kolik znáte dospělých, kteří si užívají předvánoční čas? Čistě a nezištně mají Vánoce skutečně jako svátky klidu a míru. Já nikoho.
Těšíme se na cukroví, pohádky, dárky, chvilky s rodinou. Super. Ale to je jeden den. Možná dva, maximálně tři.
A co ty chvíle před Štědrým dnem? Honička za úklidem, cukrovím, dárky. Kam zmizely ty super Vánoce? Nikam. Jsou pořád stejné. To jenom my jsme vyrostli. Ach jo. Být dospělým je super, ale nesmíme zapomenout. Honu za dokonalostí se vlastně ani nedivím. Valí se na nás ze všech stran. Dokonalý domov, dokonalé jídlo, dokonalé dárky, dokonalý manžel, dokonalé děti, dokonalá zvířata, dokonalá manželka. Tak šup na nákupy, ať jsme dokonalí. A běda, jestli se všichni nebudete tvářit dokonale!



Cítíte ten tlak? Tak si ještě zajdeme do mhd a OC. V předvánočním čase, v tlačenici už nejste spolucestující, spoluobčan. Jste nepřítel! Lupič, který vezme poslední dokonalý dárek, poslední zlevněné máslo, ten, který je ve frontě před námi. To se Vánoce, svátky klidu a míru, vztahují jen na rodinu a přátele? Neusmíváme se na ty, které neznáme? Dokonalost jen doma?

Tlak neubere ani fakt, že ti, kteří nejvíc vychvalují onen sváteční klid a mír, se vás se zvednutým obočím zeptají na počet druhů cukroví, umytá okna, počet dárků... Chraň Bůh říct, že cukroví nemáte žádné nebo kupované! To je sprosté slovo! Neumytá okna? Proboha!



Víte co, můžete stát do 24. prosince třeba na hlavě. Je to jedno. Štědrý den přijde tak jako tak. I do domácnosti bez cukroví, bez dárků, s pavučinou v koutě. A my, kteří se veřejně vyjadřujeme můžeme  iluzi dokonalosti změnit. Sice naše stránky nemají dosah jako bilboard Lidlu, ale i jedinec se počítá. fotky nazdobeného domova? Jo, ale nemyslete si, že na lince není mastný flek, je tam. Za skříní pavouk, ať si to užije a na oknech záclony, tak k čemu je v takové  zimě mýt! Ještě z toho dostaneme rýmu. Neznám nikoho, kdo by se na návštěvě šel dívat po zapatlaných oknech. Radši koukat do očí. A ten sváteční pohled věnujte i pokladní, vašemu dopravci, spolucestujícímu v buse. Protože to každý potřebuje. Ať je náš svět skvělým místem, zvlášť o Vánocích.

Tak šťastné a opravdové!


7 komentářů

  1. Martino, jak já ti po přečtení tleskám a jak mi mluvíš/píšeš z duše. Jen kdyby nás bylo takových víc, kdo cítí ten tlak zvnějšku a odmítá se jím nechat semlet. Kam se vytrácí lidská slušnost, obyčejný úsměv jeden na druhého i když jsme si cizí? Když jsem včera přála v Papírnictví, v malém obchůdku, paní prodavačce hezké vánoce, celá se rozzářila a pousmála, podaly jsme si ruku a myslím, že ten oční kontakt mluvil za vše.
    A přitom ve svém okolí si o tom povídáme a cítím to stejně - že nechceme a nepodléháme tomu ATAKU, že stále chceme být LIDÉ SE SRDCEM...
    Přeji ti šťastné, veselé a opravdu opravdové svátky vánoční.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, Marti, přesně tak to je, ale já se na to vždy těším a doufám, že zítra a pak už nadále mám Vánoce a klid ☺️. Dnes poslední pracovní den a už toho moc nemusím. Užijte si to parádně a ve zdraví. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahj:) nepeču nic, nejíme cukr, neuklízím, okna myju jednou za to a to po zimě,dárky si nekupujeme máme všechno potřebný a tak odarováváme ty, co nemají nic- ůetos nově Ježíškova vnoučata jsme byli a každoročně děti v dětských domovech, slavíme hlavně 21.12. zimní slunvrat, svátek světla a Světla v nás:) máme stromeček,ale nezdobíme ho,ab vynikla jeho krása,všechno vánoční se mi vejde do jedné malé krabice, vystaím si s tím,co daruje příroda za krásy:) salát je hotový za chvilku..užíváme si to období, pouštíme hudbu, filmy, popíjíme teplý hruškový mošt s badyánem, ležíme i stromečku už ted a máme spousty světýlek:) usmívám se venku na lidi, zdravím celoročně všechny staré lidi, abych jim udělala radost, chodím v barevným obečení,aby to ebylo venku tak šedý:) jaký si to uděláme, takový to máme:) nenechám se strhnout k ničemu, co nechci, dělám jento co mi přináší radost...ale nebyl to tak vždycky, ost jsme na tom zapracovala:) přeju vám radostné dny:)

    OdpovědětVymazat
  4. Dokonalost naštěstí neexistuje :-)) Hezky jsi to napsala Martinko. Krásný večer D.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě pravidelně dožene před svátky fofr v práci a hromady spisů na stole. Doma to jinak moc nehrotíme. Loni jsme si střihli v adventním čase místo gruntování víkend v Mariánkách, letos pár dnů ve Znojmě (50 km pěšky jsme navýletili a ještě ve Znojmě vlezli do podzemí).
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  6. Pozdravujem, prajem, aby si si s rodinou užila, potešila, v plnosti a radosti:-)
    Krásne Vianoce!

    OdpovědětVymazat
  7. Je len na nás ako prežijeme predvianočný čas a aj samotné sviatky.Možno nebudeme mať doma dokonalo napečené, dokonalo prestreté či navarené, ale to čo si budú naši blízki aj po rokoch pamätať, nie je počet koláčov, či ako bol uprataný dom, ale radosť a lásku, ktorú sme spoločne prežili. Tak krásne a bezstresové sviatky plné pohody a lásky.

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více