Rekonstrukce koupelny svépomocí

8:59

To, že jednou dojde na rekonstrukci koupelny bylo bez debat. I když věřím, že by se někomu zamlouvala i v tomto stavu, pro nás byla naprosto nepraktická. Vana je u nás zbytečnost, sice mám vanu ráda, ale maximálně dvakrát do roka a jen v zimě. Kdybych si ale napustila vanu, zbytek rodiny má s teplou vodou utrum. Vana zabírá moc místa. Pračka pod oknem, kolem které musíte projít na záchod. Slalom v koupelně nechci. Ty kachle! Kdo to má pořád mýt, navíc nekonečné drhnutí spár, do zblbnutí. Pak taky výběr odstínu kachliček a dlaždiček není úplně (vůbec) náš styl. Umyvadlo mini, navíc pro nás (skoro 180 a 200 cm) fakt dost nízko. A hnusný. Řešení baterie sprcha a umyvadlo naprostá katastrofa. Styl jak za krále Klacka.

Buď sbohem a navždy.

Mám dojem, že každý rok je něco. Jeden rok terasa, další rok odhalení stěn v ložnici, koupelna, střecha. Ten minulý rok patřil právě koupelně. Buď, anebo. Koupelna, nebo střecha. Tak koupelna. Rychlé rozhodnutí, rychlá akce. Bourací práce jsou tou jednodušší částí celé rekonstrukce.
Industriál :D

Základem bylo dobré plánování. Aby nekoupání a výměna wc proběhla v co nejkratším čase. Vždycky se totiž objeví něco, co vaše plány naprosto překope. Třeba dvojitá dlažba a kachle. No co, prostě na původní nalepíme nové a je to, ne? Taky svod odpadu byla zajímavá rarita nad kterou instalatér kroutil hlavou. Pár čouhajích trubek a díra v zemi.

Sice si v hlavě představujete různé scénáře, ale u starého domu se snad ani psychicky připravit nedá. Šlo se tedy na odpad a my si užívali sprchu na zahradě a teplou vodu do zahradní konve. Jak táborníci. Kromě pár instalatérských, elektrikářských prací a drobné pomoci při nahazování stěn jsme si vše dělali sami. I na luxfery jsme si troufli. Spíš Jenda dělal, já s břichem tak akorát uklízela a občas s něčím lehčím pomohla. Celá rekonstrukce se protáhla na dva měsíce. To je úskalí svépomoci. Dělá se postupně a jak je potřeba. Hlavní rekonstrukce končila topením a ta dekorovací o rok později. Impulsem byla úřednice Ema, která zaúřadovala s keramickým kelímkem na kartáčky. Vlastně ještě zbývá vyměnit zrcadlo, ale na tom už se taky pracuje.




Koupelna po rekonstrukci

Představa byla jasná. Dlažba ve vzoru dřeva, a bílé stěny. A využití toho, co máme. Deska na umyvadlo je zbytek kuchyňské desky, stejně jako poličky. Skřínka je okenice a prkna co jsme měli doma. Finální doladění padlo na značku Meraki, po které jsem dlouho pokukovala. Kosmetiku mám radši zcela přírodní, ale obal tekutého mýdla se mi dost zamlouval. K němu difuzér, kartáčky mýdlo a kartáček na nehty. Rok jsem dekorování nechala být a myslím, že se to vyplatilo. Spolu s betonem je to pěkná finální tečka. 







Shrnutí


  • Na naučných videích o pokládání dlažby a lepení obkladů to jde vždycky lépe než ve skutečnosti. Ale zvládnout se to dá. 
  • Starý dům nemá pravé úhly.
  • Rozpočet překročíte. Ať chcete, nebo ne.
  • I překročený rozpočet je levnější varianta než firma.
  • Nikdy to nebude dokonalé, ale je to vaše, chápete? Radši mít vady svoje, než se rozčilovat s firmou.
  • Rekonstrukce svépomocí se protáhne.  Budete chvíli bydlet na staveništi.
  • Šla bych do toho klidně znovu.

34 komentářů

  1. Martinka, famózne:-)
    Meraki používam na vlasy, ako poradila Šárka a je top!
    papa šikulka!
    Alena V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali,
      kam jsi se nám ztratila?
      Moc děkuji, ještě to chce Meraki jar, ty jejich lahvičky se mi zamlouvají, vypadají totiž naprosto parádně. Tu lékárenskou hnědou na doplňcích mám ráda.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Moc povedené. Taky radši volím samodomo ,protože ten pocit blazenosti po dobré odvedene praci je absolutní top. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pěkný výraz, samodomo :)
      Samodomo je nejlepší.

      Vymazat
  3. Dost dobrá rekonstrukce ♥ .Měj prima dny
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ♥♥♥
      Hani, pošli mi adresu, mám malou Pileu. Mail mám vpravo nahoře.
      Děkuji.

      Vymazat
  4. Tak ta se povedla! Moc pěkně udělaná rekonstrukce. A ta skříňka pod umyvadlem je boží. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super, kdo si počká,ten se docka! Prijemne barvy i materiál. No a Meraki design! Musela to být makačka, ale vyplatilo se. Užívejte si ji každý den:). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jak je to někdy těžké, počkat a dočkat se, Marci.
      Meraki je srdcovka, hlavně jejich difuzer fakt voní, hned jak vejdu do koupelny, cítím ho. To u ostatních nebylo.
      Děkuji ♥

      Vymazat
  6. ZA mně né, pro Vás a Váš styl pěkné, ale já bych nikdy nevyměnila vanu za sprchu. Moc si lehnout do voňavé vany, zapálit svíčky a jen tak relaxovat to u mně vítězí. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel,
      děkuji. Já ve vaně nevydržím. Můj velký relax je káva ráno na zahradě, to mi dobije baterky. Díky za návštěvu a posílám pozdravy.

      Vymazat
  7. No vidíš, tak jsem právě našla první věc, ve které se lišíme... Máme tu zatím hnusnou starou koupelnu se sprcháčem a nemůžeme se dočkat vany. I když malé, tak prostě vany. Rekonstrukce je úžasná, styl dokonalý. Taky už chci, prosím prosím :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám druhou, vy máte hezký rám na zrcadlo :D
      Díky, Koloušku a neboj, všechno bude. :)

      Vymazat
    2. s tím rámem už to taky neplatí :-D

      Vymazat
  8. Moc hezká koupelna. Já vanu chtěla, ale dodnes jsem si ji nenapustila. A kdyby ano, tak bych stejně jako u vás, vycucla všechnu teplou zbytku rodiny :) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani,
      takhle jsem chtěla terasu do patra, ale cenové navýšení byl tak velké, že bude spíš velké okno do ložnice. A prý by to dopadlo stejně. Měli bychom terasu a stejně by na ní nikdo nesedával, když máme posezení před domem. Nakonec jsem ten chlapský názor přijala.
      Tak třeba až odjede zbytek rodiny na dovolenou, bude možné i vykoupání v horké vaně :)

      Vymazat
  9. Super, dlouho nad podobnou přestavbou taky přemýšlíme, jen není odvaha.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle,
      když jsme to zvládli my, zvládne to už každý :)

      Vymazat
  10. Velmi pekná premena, z 80 rokov ste sa "prehoupli" do 21 storocia. Je to krásne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitu,
      byl to časový hop. Škoda, že jsem si nevyfotila ty modré kachle a obklady, to byl pořádný návrat do minulosti.
      Děkuji.

      Vymazat
  11. Dobrý den, je to parádní změna, jste moc sikovni, jen me rusi to zrcadlo, zda se mi moc výrazne, nepřemýšlíte o změně? Omlouvám se, ze to pisu, protoze takove nezadáte rady, sama nemusím a svoji koupelnu bych nemohla nikde ukazovat..
    Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, Oli,
      je to v textu :) Zrcadlo je v plánu vyměnit, nic horšího na čištění jsem vybrat nemohla, navíc se mi vážně vůbec nelíbí. Takže poslední tečka v koupelně bude zrcadlo. Snad i domácí výroby.
      Vůbec nevadí, že to píšete, je to pravda :)
      Mějte hezký den.

      Vymazat
  12. Marti, mákli jste si, ale stálo to za to. Koupelna vypadá jako z nějakého časopisu o bydlení. Je nádherná. Mně by ale chyběla vana, hlavně v zimě. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dášo,
      taky mi v zimě občas chybí, na prohřátí. Ale stejně když si do vany vlezu, je to tak na 10 minut a už mě to nebaví. A chudáci doma by pak měli vodu jen studenou.
      Jinak moc děkuji a posílám pozdravy.

      Vymazat
  13. Líbí se mi, že jste si změnu "zmákli" sami, a jak píšeš, chybky či nedokonalosti, které se vloudily si člověk jinak vstřebá než od firmy. Moc se mi všechny doplňky líbí, sprchu využívám také nejvíce, ale máme to štěstí, že máme dvě koupelny, a v té druhé je vana, kterou já jediná (no také už jsme doma jenom dva) využívám v zimě. Ten relax je v ní dokonalý. Jediné, nad čím jsem se zamyslela Martinko, zda není baterie nad umyvadlem příliš vysoko? Podlaha se mi líbí moc. Kdybychom někdy ještě předělávali koupelnu (teda řekla bych že určitě již ne :o)...) šla bych do přírodních odstínů.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Álo,
      naopak. Nádherně si pod baterii dám kýbl, skvěle se tam čistí zuby, myjí vlasy a nyní už se pod nás vejde Ema, která si tam chce pořád mýt ruce. Protože je umyvadlo hodně hluboké, tak ta výška nevadí.
      Děkuji, jsem ráda, že se líbí. Ještě to zrcadlo... :)

      Vymazat
  14. Teda, to jste to vzali z gruntu? Skvělá práce, koupelna je moc pěkná. Určitě se v ní budete všichni cítiti skvěle.
    Hezkou neděli
    Henrieta

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více