Zahrada inspirovaná Novým Zélandem

9:40


Zahrada, která má vše a na nic si nehraje. Nesnaží se uměle udržet trávník tam, kde se mu nedaří. Naopak jsou zde důmyslně použity suchomilné trvalky a traviny a místo trávníku jsou štěrkové cestičky. Zrovna sedím na terase, pocitově asi jako tuňák ve vlastní šťávě v rozpáleném kamionu a pomalu si promítám tuto zahradu do té naší. Jestli si zahradu tvoříte svépomocí jako já, tak vězte, že ani po 7 letech není hotová a stále je co dělat. Ferdinand říká, že si zahradu máte rozdělit na pokojíčky. Obývák, dětský pokoj, pracovna, ložnice...  To bych vážně ráda, ale s probíhající rekonstrukcí půdy to vidím zase za dalších 7 let. Co ale můžu udělat nyní je inspirovat se. Všimněte si na fotkách toho hlavního, co jsem dlouhé roky opomíjela. Traviny, neplést s trávou, ta mi bude stačit na kousku zahrady, na kterém hrajeme badminton. Ale ty traviny úplně změní ráz celé zahrady a jsou skvělé pro oživení kvetoucích trvalek, které oproti travinám poskytnou potravu pro hmyzí říši. A většina z nich je suchomilná, kromě té potvory dochana, který mi nechce vykvést. Navíc traviny (volte správnou velikost) umí vyplnit mezery, které by zarůstaly plevelem a díky tomu odpadá použití mulčovací kůry a textilie - nepoužívejte je.



Rostliny a traviny použité v této zahradě:

Stipa gigantea
Miscanthus Starlight
Acanthus spinosus
Hylotelephium Matrona
Anemanthele lessoniana
Santolina Acanthus spinosus
Prunus serrula
Two Prunus maackii
Calamagrostis x acutiflora Karl Foerster
Euphorbia mellifera
Choisya ternata
Salvia officinalis
Má oblíbená, letos hojně vysazená: Verbena bonariensis
Molinia caerulea






Jestli se vám traviny líbí, sázení na podzim je ideální čas. ,

8 komentářů

  1. Líbí se mi to. Ale asi by to chtělo odborníka, který by mi to pomohl přenést na naši (hoodně velkou) chalupovou (a zatím travnatou) zahradu tak, aby to nevyžadovalo moc (nejlépe žádnou) údržbu a hodilo se to tam. Takže to vidím tak, že u nás ještě chvíli zůstane jen trávník, protože nám padá plot, máme ve dvou místnostech osekanou omítku do pasu... A víkendy mají jen dva dny.
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáňo,
      nebo začít sami a pomalu, jak se budou rostliny rozrůstat, dosazovat jiné. Bezúdržbové jsou třapatky, z těch jsem letos unešená, kvetou dlouho, netrpí na choroby a vydrží i bez zálivky. Pak rozchodníky, jsou velké i nízké a milují sucho, další bezúdržbový ideál.
      Kdyby tak byl víkend nafukovací, viď.
      Děkuju a posílám pozdravení.

      Vymazat
  2. Matinko nádherná zahrada. Také jsem se pustila do předělávání naší zahrada, protože horkými léty dostává tak nafrak, že vypadá zubožele. Letos na jaře jsem udělali dva nové záhony se suchomilnými rostlinami a květinami a nádherné se rozrůstá a funguje. Už se těším na příští jaro jak bude po zimě vypadat. Trávním u nás za chvíli nebude mít místo, protože vůbec nefunguje a zalévat městskou vodou není v souladu s mým EKO cítěním, prostě rostlinky musí fungovat je s takovou dávkou vody, jakou jim dopřeje sama příroda. Jinak vy máte také nádhernou zahradu a je vidět jak se mění.
    Krásný den Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blani,
      ach ano. Žádná automatická závlaha, vybírat hlavně odolné druhy. Vůbec nechápu, že nám u té druhé terasy něco roste, je to samej šutr, sotva vykopu díru. Ale přilepšuju jim kompostem a světe div se, krásně mi tam rostou.
      Díky za návštěvu, mávám.

      Vymazat
  3. To je krááása !!! Jste dobrá a Vaše osobní umění je nádhernéé, pokračujte v tom ! Šá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šá,
      děkuju, ale tato zahrada je jen inspirativní, není naše :)

      Vymazat
  4. Marti, veď vieš, že sa mi len takéto páčia, veď vieš, že som ju začala budovať (kuk okienka so záhradou u mňa), to vieš, že mám väčšinu rastlín z tvojho zoznamu na záhrade, ale v menšom množstve a len ako vzorky, lebo som chcela vedieť, kde im bude najlepšie.
    Teraz to chce odborníka, poradiť množstvo, zostavy a miesto do už rozvrhnutého terénu, dovoz veľkým autom a financie, ALE ZÁKLAD MÁM POLOŽENÝ a odžitý a vyskúšaný a recykláciou len toho, čo bolo u nás.
    Mám rešpekt voči všetkému živému, mám rada rastlinky, ktorým sa u nás v horsko-stepnom prostredí bude dariť, máme staré ovocné stromy, takže drobné kamienky pod nimi, aby sa dalo hrabať lístie a každý deň robím kôpky opadaného ovocia pre včely, osy a mravce a kôpky s trstinovým cukrom zváram pre nás na koláč na zimu, no a naše psy a kocúr:psy ocikávači a bláznivý nahánači a nechceme mať preto blato, takže nastavujeme hriadky, aby vydržali a zatiaľ sa bojím sadiť do priestoru, kocúr má tiež svoje maniere, preto byliny majú zvislý paletový kontajner, odkopávaná zem skončila na skalke a my v dvoch tretinách záhrady, teraz dláždime, na jeseň pokračujeme, lebo aj maľujeme v dome, no a chce to čas nielen dosadiť, ale nechať aj rozrásť, skalka v predzáhradke má tretiu sezónu a je bujará:-)
    Aj ja mám peknú novú záhradu a zmeny na terase a bielymi vo vnútri osb dlážku:-)pa!

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherná a inspirující zahrada, hodně mi připomíná Ferdinanda. Svojí zahradu taky neustále předělávám a doplňuji. Ale o tom je život, žádná zahrada není nikdy hotová. Dík za nádherné fotky. Měj se, Pavel

    OdpovědětVymazat

Isnpirace mnohem více